Головна Новини Справа тернопільських прокурорів зіграла свою роль у війні НАБУ і прокуратури

Справа тернопільських прокурорів зіграла свою роль у війні НАБУ і прокуратури

Справа тернопільських прокурорів виявилася однією з ключових ланок у “війні” між прокуратою та НАБУ. Про це можна дізнатися з інтерв’ю Артема Ситника для УП.

– НАБУ було створено як орган, мета якого протидіяти корупції. Прокуратура завжди була інструментом політичних еліт, який допомагає здійснювати ці корупційні схеми. Ви з самого початку – по різні боки з прокуратурою. Але чому конфлікт виник саме зараз? Які причини?

– Я вважаю, що першопричиною напружених відносин є те, що створенням Національного антикорупційного бюро і Cпеціалізованої антикорупційної прокуратури порушено монополію старої, нереформованої прокуратури на притягнення прокурорів до відповідальності.

Усім прекрасно відомо, що завжди прокуратура сама вирішувала, яких прокурорів віддавати під обвинувачення, а яких – ні.

Зараз з’явився незалежний орган, який непідконтрольний нікому, крім суспільства, і який, фактично, почав цю монополію ламати. Є ряд притягнутих прокурорів, достатньо високого рівня.

Варто згадати наше перше провадження щодо працівника Генеральної прокуратури, який намагався дати хабар за те, щоб потрапити на роботу в НАБУ.

– Це був перший випадок?

– Так. Потім ми викрили в Тернополі декількох прокурорів. Це прокурор міста, перший заступник, заступник прокурора області. Зараз досудове розслідування цієї справи на завершальному етапі. Згодом ми затримали заступника прокурора Київської області. На жаль, це якраз та людина, яка змінила на посаді сумнозвісного “діамантового прокурора“. Потім був затриманий представник Херсонської прокуратури.

Це ті справи, які вже реалізовані.

Є ряд справ, які ще не реалізовані.

– Але ці справи також стосуються прокурорів?

– Так, над ними зараз працюють детективи. Звичайно, це прокуратуру бентежить, бо жоден прокурор не може відчувати себе в безпеці…