Головна Новини Спомин про тернопільських лемків показали у Київському музеї (фото)

Спомин про тернопільських лемків показали у Київському музеї (фото)

У Національному музеї історії України в Києві представляють виставку «Втрачений світ», приурочену до 70-х роковин депортації українців у межах операції «Вісла». У презентації беруть участь представники уряду, керівники Українського інституту національної пам’яті, Тернопільської ОДА та Національного музею історії України.

Виставка «Втрачений світ» є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Національного музею історії України та Тернопільської обласної державної адміністрації. Експозицію виставки склали експонати Тернопільського обласного краєзнавчого музею, обласного художнього музею, обласного музейного комплексу «Лемківське село» та Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина».

«Після операції «Вісла», що відбулася 1947 року, світом розкидано близько півмільйона лемків. Нині на Тернопільщину щороку з’їжджаються лемки з Канади, США, Польщі, Франції, Білорусі, Молдови… Найбільше, щоправда, з Тернопільської області, тому, власне, й Монастириський район вважають лемківською столицею. Туди приїжджають і на традиційний фестиваль «Дзвони Лемківщини». Тому для нас дуже важливо, що на виставці представлено старовинні предмети одягу, писанки, дерев’яні скульптури, фоторепродукції дерев’яних храмів Лемківщини та інші експонати, що представляють унікальну культуру українців, які стали жертвами акції «Вісла», – зазначив під час відкриття виставки у м. Київ заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик.

Нагадаємо, операція «Вісла» (28 квітня – 29 липня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель, пише прес-служба ОДА