Головна Новини Спомини, які власноруч написав митрополит Андрей Шептицький презентували у Тернополі

Спомини, які власноруч написав митрополит Андрей Шептицький презентували у Тернополі

1Презентація бестселерів «Йосиф Сліпий. Спомини», а також «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» і «Уніятизм» Кирила Королевського відбулася 2 червня у Великій Березовиці в приміщенні Тернопільської духовної семінарії УГКЦ.
Видання представляли головний редактор о. д-р. Іван Дацько і науковий редактор, упорядник книжки «Спомини» д-р Марія Горяча, богословський редактор видання «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» д-р Тарас Шманько, а також науковий співробітник Інституту екуменічних студій Тарас Курилець.

Особистий секретар Йосифа Сліпого о. – мітрат Іван Дацько з перших уст поділився живими спогадами про життя Патріарха Йосифа Сліпого. Він зазначив, що видання книжки «Йосиф Сліпий. Спомини» приурочене 30-літтю його відходу у вічність. За словами о. Івана, після звільнення Патріарха з радянських концтаборів він диктував спогади своєму секретарю Іванові Хомі протягом року. Відтак Іван Хома надрукував текст на друкарській машинці, і він пролежав в архіві півстоліття через домовленість із Ватиканом не видавати рукопису.

«Готуючи ці книги до друку, ми хотіли повернути історичний борг перед славними постатями митрополита Шептицького та Йосифа Сліпого, – сказала Марія Горяча. – Ми хотіли віддати данину великій людині, сповіднику віри, особі, яка нас з’єднала. Ці книги – це наш вияв вдячності».

У презентації взяли участь архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, єпископ-помічник Теодор Мартинюк, священики, семінаристи та вірні архиєпархії. Книги «Йосиф Сліпий. Спомини», «Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)» та «Уніятизм» уже презентували у Львові та Івано-Франківську.