Головна Новини Спеціалісти «Експерт Проект Плюс» розповіли про особливості проектування ремонту фонтану «Сльози Гронського»

Спеціалісти «Експерт Проект Плюс» розповіли про особливості проектування ремонту фонтану «Сльози Гронського»

Оновлений фонтан «Сльози Гронського» вже кілька років тішить тернополян та гостей міста своїм виглядом. Чимало людей пам’ятають, в якому стані він був до реконструкції. А от проект капітального ремонту сходів біля фонтану, зовнішнього освітлення та впорядкування чаші фонтану виконували спеціалісти ТОВ «Експерт Проект Плюс» на замовлення Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

Варто зауважити, що станом на 2018-й рік конструкція була далеко не в найкращому стані. Зокрема, сходи та більшість ліхтарів були зруйнованими. Серед причин – зношеність та акти вандалізму.

Відтак, проектні рішення фахівці приймали, враховуючи матеріали попередніх обмірів та промірів та завдання на проектування. Не менш важливо і те, що брали до уваги і кліматичні умови та місце розташування.

Щодо техніко-економічних показників, то за проектом:

– кількість декоративних ліхтарів – 4 шт;

– кількість ліхтарів фонтану –18 шт;

– довжина сходів по похилій – 32,89 м;

– висота перевищення між верхньою та нижньою відмітками – 10,2 м;

– кількість ярусів – 7;

– кількість сходинок – 62;

– матеріал облаштування декоративних ліхтарів – масивні плити з граніту;

– матеріал сходів, плит маршів та бокового огородження – природній камінь пісковик.

Проектом передбачили демонтаж блоків, облаштування підпірних стін (з пісковику), улаштування бетонного фундаменту, улаштування каркасу з металевого кутника, монтаж облаштування ліхтарів з масивних гранітних плит і колон з металевих труб та декоративних елементів, встановлення світильників. У планах було і встановлення силового кабелю до ліхтарів. Для надійного функціонування фонтану передбачили і заміну та монтаж нового силового щита, прокладання кабельних мереж в поліетиленових трубах, улаштування прожекторів LED, монтаж необхідного електрообладнання та заміну дренажних насосів.

Для зручності та безпеки пішоходів передбачили улаштування металевих перил з нержавіючої сталі.

Щодо сходів, то вони знаходилися в незадовільному стані – були наявні перекоси поздовжнього і поперечного профілю, руйнація підпірних стін, тріщини і перекоси блоків сходинок. Кам’яні плити з пісковика на майданчиках між маршами зруйновані. Основна причина руйнації – дефекти несучих конструкцій внаслідок їх природного зносу.

На доданих фото можете побачити, як виглядали проекти, та, власне, об’єкти до та після ремонту.