Головна Новини Сотні тернополян обстежують шлунок та стравохід на новому обладнанні, яке для онкодиспансеру...

Сотні тернополян обстежують шлунок та стравохід на новому обладнанні, яке для онкодиспансеру купив Ігор Гуда

Понад півроку лікарі Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру обстежують пацієнтів у новому ендоскопічному кабінеті, обладнання у який в грудні минулого року закупила тернопільська будівельна компанія «Креатор-Буд». Онкологічні захворювання на першій і другій стадіях практично виліковні, головне — вчасно виявити проблему. Далі патологічні утворення можна прогнозувати, а також піддавати різним методам лікування: хіміотерапії, променевій терапії, гормональній терапії, оперативному лікуванню.
Лікар-ендоскопіст Лілія Семенюк зазначає, що працювати стало зручніше, на обстеження приходить більше людей, а патологію можна виявити на ранніх стадіях, відтак значно збільшились шанси врятувати хворих.
— Близько 200 людей пройшли обстеження кишківника, понад 600 людей —  гастроскопію — обстеження слизової стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки.  Також півтисячі людей пройшли маніпуляції із забору матеріалу на дослідження, — розповідає Лілія Семенюк.

В порівнянні з минулим роком, на обстеження кишківника прийшло вдвічі більше людей. Також лікарі провели вдвічі більше маніпуляцій із забору матеріалу, ніж це було у першому півріччі минулого року. Частково, каже лікарка, це пов’язано з тим, що про важливість вчасної діагностики розповідали ЗМІ. І, звісно, працювати на новому обладнанні приємніше і для лікарів, і обстеження комфортніші для пацієнтів.

Проблема з застарілим обладнанням була в онкодиспансері не один рік. Минулого року керівництво диспансеру звернулося за допомогою до благодійників, адже вартісне обладнання купити за державний кошт було нереально. Тоді на  прохання відгукнувся директор будівельної компанії “Креатор-Буд” Ігор Гуда.  Нове обладнання та необхідні медикаменти обійшлись компанії у мільйон гривень.

— Ряд проектів держава поки не може профінансувати самостійно. Те, що соціально відповідальні підприємці приходять на допомогу державі у скрутні часи — нормальна річ. Ми вирішили відгукнутись на клич і допомогти, адже тут йдеться навіть не просто про чергову соціальну ініціативу, а про порятунок людських життів. Вчасна діагностика дуже важлива, коли йдеться  про онкологію, — зазначив керівник компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда.

Оновлений ендоскопічний кабінет поліклінічного відділення з’явився у грудні 2015 року. Обладнали  його гастроскопом, колоноскопом, відсмоктувачами, освітлювачами та спеціальними інструментами. З того часу обладнанням скористались сотні людей з цілої області.

Нагадаємо, також нещодавно Ігор Гуда відвідав геріатричні будинки Бережанського, Козівського та  Зборівського районів, а також Геріатричний будинок у Петрикові, де вручив стареньким самотнім людям солодкі подарунки до Дня захисту літніх людей.

Під час передачі ендоскопічного обладнання. Зліва Лікар-ендоскопіст Лілія Семенюк, головний лікар Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру та директор будівельної кампанії Креатор-Буд Ігор Гуда

Ендоскопічне обладнання