Головна Новини Сміттєзвалище вже не горить, ситуація на контролі

Сміттєзвалище вже не горить, ситуація на контролі

Пожежу, яка виникла 16 серпня ввечері біля Малашівського сміттєзвалища, ліквідували за декілька годин. Після цього на місці залишилися чергові пожежники, оскільки декілька місць ще продовжували тліти. Рятувальники продовжують чергувати і зараз на місці загорання, щоб попередити можливе відновлення пожежі. Випадок викликав широке висвітлення в ЗМІ, в тому числі і на центральних телеканалах. Та фахівці і чиновники стверджують, що загорання загрози ні для навколишнього середовища, ні для людей не становило, а зараз ситуація під контролем не тільки рятувальників, а й місцевої влади. Про це йшлося на нараді в Тернопільській облдержадміністрації 18 серпня.

IMG_1552

«На місці пожежі було встановлено, що горить сміття, яке розташоване за межами полігону, – повідомив Віктор Маслей, начальник управління ДСНС України в Тернопільській області. – Загорання було в п’яти точках на території цього стихійного звалища, що говорить про невипадковий характер пожежі. Станом на 9.00 18 серпня відкритих осередків загоряння немає, є 5-8 маленьких місць тління. Складність в тому, що сміття тліє при високій температурі повітря, і це сприяє відновленню пожежі. Там чергує пожежне відділення, яке здійснює полив і контроль за стихійним сміттєзвалищем, щоб попередити повторні випадки загорянь. Пожежа була ліквідована менше ніж за добу, складності в гасінні не було. Інформація про те, що необхідно закривати сміттєзвалище через складність гасіння пожежі не відповідає дійсності.».

Фахівці від екології зазначають, що наслідки цієї пожежі незначні.

«Масштабних наслідків немає, – каже Орест Сінгалевич, начальник управління екології та природних ресурсів ТОДА. – При підвищенні температури трапляються загоряння сухої рослинності, на які оперативно реагують підрозділи ДСНС. Зазначу, що це що сталося на суміжній зі сміттєзвалищем території, і горіла там суха рослинність і побутові відходи, які місцеве населення чи хтось інший скинув поза межами полігону. Забруднення помірне таке, як при звичайних пожежах відбувається.».

Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна повідомив, що вказане питання перебуває на контролі міністра екології. Щодо сміттєзвалища, то воно може повноцінно функціонувати, жодних загроз, за словами керівника області, екології воно не несе.

«Вже готове доручення про аналіз ситуації по всіх сміттєзвалищах Тернопільської області, в тому числі і не сертифікованих, – додав Степан Барна. – Окремо дано доручення правоохоронним органам, зокрема Нацполіції, щодо забезпечення безпеки експлуатації Малашівського сміттєзвалища і недопущення можливості підпалів. Тернопільська міська рада має зробити також рекультивацію прилеглих територій, щоб забезпечити належний порядок, і щоб надалі така ситуація не мала місця. Це є предметом окремої уваги всіх без винятку представників органів державної влади. Ситуація в екологічному плані є стабільною і контрольованою, влада тримає процес на контролі.».