Головна Новини Смертельна санна траса: хто понесе покарання за смерть 14-річної дівчинки на Кременеччині

Смертельна санна траса: хто понесе покарання за смерть 14-річної дівчинки на Кременеччині

Роками її називали колискою санного спорту, а тепер – смертельною трасою. Саме ця дорога забрала життя юної спортсменки з Кременеччини Діани Новосад. Дерев’яна дошка, яка слугувала основою траси, надламалась і смертельно травмувала дівчину. Цей випадок спонукав всю спортивну спільноту і громадськість знову згадати про те, що єдина санна траса в Україні – роками у жахливому стані. І, на жаль, знаючи про потребу у реставрації, ніхто нічого не робив. І аж після смерті підлітка взялись з’ясовувати – хто ж нестиме відповідальність за стан траси, а головне за смерть Діани, повідомляє Тернопіль 1.

Мама дівчинки Оксана Новосад розповідає, зараз досі не може повірити в те, що поховала рідну дитину. І в те, як саме загинула її завжди усміхнена Діанка. Досі жінка щодня переглядає світлини своєї 14-річної доньки. Пригадує той страшний для всієї родини день смерті. Каже, тоді після дзвінка медиків та тренерок, не могла оговтатись.

Хто винен у трагедії з’ясовує поліція, проте станом на зараз, вже два тижні після смерті Діани Новосад, висновків експертиз з самого місця події немає. Неофіційно нам повідомили, не знають хто саме має зайнятись цим питанням, бо на єдиній санній трасі в Україні – це перший смертельний випадок. А поки будуть відомі перші результати, ми беремось за архів. Бо ж на власні очі побачили стан цієї самої унікальної споруди.

26 травня 2023 року ми на локації – латано-перелатано, дірки, трухляві дошки, стирчать цвяхи. Як тут могли тренуватись неповнолітні – навіть важко уявити.

Стан санної траси у 2011-му оглядав тодішній голова облради – Олексій Кайда. Відзначає, що вона потребує ремонту, адже ще на той час її десять років практично не ремонтували. Тоді і керівник кременецької обласної ДЮСШ “Колос” з санного спорту Анатолій Малищик, до речі досі на цій посаді, наголошував на тому, що траса постійно потребує ремонту. Просив грошей на відновлення.

Чи виділили тоді кошти ми так і не знаємо, адже вже два тижні Анатолій Малищик уникає розмови з журналістами. Але знову знаходимо архівне відео. У 2012 році на санну трасу приїжджає президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, а разом з ним Валентин Хоптян та Олексій Кайда. Останній прозвітував – гроші давали. Втім наголосив, що для того, аби утримувати трасу у доброму стані, необхідна допомога держави.

У березні 2021 ми самі їдемо у Кременець подивитися на стан треку. Цього разу тут голова ОДА Володимир Труш. Об’єкт оглянули і знову акцентували увагу на фінансуванні та важливості реконструкції. На тому розмови зупинились, адже траса не на балансі держави, і відповідно вкладати в неї гроші адміністрація не могла. Хоч тоді і розробили проєкт осучаснення існуючої споруди. В рамках програми Президента могли б виділити на це гроші. Але ГО “Колос”, на балансі якої досі перебуває траса, не погодили передачу території громаді.

Про необхідність реставрації цієї санної траси говорять і знані українські спортсмени. Мовляв, треки такого типу слід ремонтувати щороку, адже санний вид спорту передбачає їзду на великій швидкості.

Директор Кременецької ДЮСШ Євген Запольський пригадав, ще у 2008 році мав прикрий випадок із відомим іноземним спортсменом. Після тренування на кременецькій трасі він перекинувся і загнав собі скалку в ногу. Шрам є і досі. Тож про небезпечний стан треків – здається роками знали усі.

Та все ж передбачити нещасного випадку ніхто не міг. На цьому наголошують і тренерки загиблої Діани Новосад. Нам два тижні тому вдалось поговорити з однією з них – Світланою Кравчук. Її сестра Анжела досі не хоче коментувати усе, що трапилось 24 травня. Єдине на чому наголошують — того тренування вони перевіряли трасу, але все ж таки, розуміють, що десь не додивились. А ще відомо, що дерев’яний брусок настільки сильно травмував Діану, що врятувати її життя було неможливо.