Головна Новини Смертельна небезпека: на Тернопільщині гостро постала проблема нестачі інсуліну (Відео)

Смертельна небезпека: на Тернопільщині гостро постала проблема нестачі інсуліну (Відео)

Інсуліну немає? Цього року у Тернополі та області відчули суттєве недофінансування з боку держави на закупівлю інсуліну. Цю проблему мали б виріши за рахунок місцевих бюджетів, проте вирішити проблему не усюди вдається. Люди занепокоєні, інсулін коштує не дешево, а пропускати ін’єкції не можна, адже це небезпечно для здоров’я. Повідомляє Т1 Новини.

Проблему нестачі інсуліну все гостріше відчувають жителі Тернопільщини. Активно обговорюють її учасники об’єднання батьків, дітей і молоді, хворих на цукровий діабет. Голова організації розповідає, із державного бюджету на 97% профінансували потребу діабетиків на інсулін цього року. Але фактично виділили лише 35%. Решту грошей мають додати органи влади на місцях.

“На превеликий жаль уже зараз бачимо і чуємо, що у багатьох районах, і Тернополі, коштів не вистачає. Уже три місяці проблеми з перебоями інсуліну. У нас уже є діти, мами, які самі купляють інсулін, щоб вижити”, каже голова об’єднання батьків, дітей і молоді Тернопілля, хворих на цукровий діабет “Діа-Дім” Роман Островський.

Це дуже небезпечно, додає Роман Островський. Адже людина із першим типом діабету вже за добу без інсуліну може впасти у кому. Та проблема не лише у нестачі інсуліну. Тест-смужки до глюкометрів, за допомогою яких дітям міряють рівень цукру у крові, також відсутні.

Загалом кажуть батьки, забезпечити дитину, хвору на діабет, усім необхідним, коштує чимало. В середньому родина витрачає 4-5 тисяч гривень на місяць. Це не тільки медикаменти і прилади, а також спеціальне харчування.

“Дуже важко пояснити оточуючим, що це за проблема. Кожен день, як ми кажемо, мами борються за життя своїх дітей. Таке як шприци, або смужки в аптеках звичайних нема, треба ходити, шукати”, ділиться пережитим мама хворої на діабет дівчинки Ірина.

Відтак, учасники об’єднання батьків, дітей і молоді Тернопілля, хворих на цукровий діабет вирішили написати звернення до Президента України Володимира Зеленського. Просять його розглянути питання забезпечення хворих інсуліном і тест-смужками, а також з’ясувати, куди йдуть гроші, які на це виділяли.

Яна Полухіна, Тарас Троян, Павло Верхолюк, Т1 Новини.