Головна Новини Смертельна ДТП у день отримання прав: водійку, з вини якої померла...

Смертельна ДТП у день отримання прав: водійку, з вини якої померла 17-річна дівчина, посадили на 4 роки

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційні скарги потерпілих, батьків загиблої у дорожній аварії неповнолітньої Анастасії З., та прокурора на вирок Чортківського районного суду від 19 травня 2022 року.

            Як встановлено судом першої інстанції, 26 травня 2018 року, о 19 год. 20 хв. Аліна К., керуючи технічно справним автомобілем “Шевроле”, рухалась із двома пасажирами в салоні автодорогою від м. Чернівці у напрямку м. Тернопіль. Під час керування обвинувачена не була достатньо уважною та належно не стежила за дорожньою обстановкою. Не маючи достатнього стажу керування транспортними засобами, оскільки посвідчення водія отримала того дня вранці, неподалік с. Плебанівка Теребовлянського району вона їхала зі швидкість щонайменше 80 км/год, хоча Правила дорожнього руху зобов’язують водія зі стажем водіння до 2-ох років поза межами населеного пункту вести транспортний засіб не швидше, ніж 70 км/год.

            У цей час їй назустріч, здійснюючи обгін автомобіля “Форд”, рухався автомобіль “Мерседес” під керуванням невстановленого слідством водія. До місця роз’їзду водій “Мерседеса” завершив маневр обгону та повернувся на свою смугу руху. І хоча Аліна К. мала можливість завчасно виявити зустрічний транспортний засіб, своєчасно не зменшила швидкість руху аж до повної зупинки, через проявлену неуважність, відсутність навичок водіння та порушення безпечного швидкісного режиму продовжила рух. Однак уже після роз’їзду із зустрічним автомобілем без необхідності Аліна К. різко повернула на узбіччя, внаслідок цього автомобіль занесло, і водійка втратила контроль над керованістю автомобіля. Відтак “Шевроле” виїхало в кювет й боковою частиною наїхало на дерево. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди неповнолітня пасажирка автомобіля “Шевроле” Анастасія З. отримала тяжкі тілесні ушкодження і наступного дня померла у Теребовлянський центральній районній лікарні. 

Детльніше про події того страшного дня читайте ТУТ: Через “добренького”вчителя і молоду водійку сталася велика біда

            Вироком Чортківського районного суду від 19 травня 2022 року Аліну К. визнано винною за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої) та призначено покарання у виді 4-ох років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами. На підставі ст. 75 КК України обвинувачену звільнено від відбування основного покарання з випробуванням та встановлено 3 роки іспитового строку. Відповідно до ст. 76 КК України на неї покладено обов’язки періодично з’являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, а також повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Довідка: санкція ч.2 ст. 286 КК України передбачає позбавлення волі на строк від 3-ох до 8 років із позбавленням права керувати транспортними засобами строком до 3-ох років або без такого.

            Не погодившись із судовим рішенням в частині призначеного покарання, потерпілі – батьки загиблої Анастасії З. та прокурор подали апеляційні скарги, в яких просили вирок суду першої інстанції скасувати та ухвали новий, яким призначити обвинуваченій реальну міру покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.

 За результатом апеляційного розгляду колегія суддів Тернопільського апеляційного суду погодилась із доводами апелянтів, що призначене покарання не відповідало ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення через м’якість.

            На думку колегії суддів, звільняючи обвинувачену від призначеного покарання з випробуванням, суд першої інстанції в достатній мірі не врахував:

       – ступінь тяжкості кримінального правопорушення, яке, згідно зі ст. 12 КК України, належить до категорії тяжких злочинів;

       – обставини вчинення злочину. Зокрема, грубе порушення обвинуваченою Правил дорожнього руху України, внаслідок чого загинула неповнолітня пасажирка, єдина дитина в родині. Також судом встановлено, що Аліна К. сіла за кермо в день отримання водійських прав, при тому не мала достатніх навичок водіння. Це підтверджено вироком Борщівського районного суду від 23 липня 2019 року, яким засуджено інструктора автошколи, який в суді визнав, що підписував документи про навчання Аліни К., хоча насправді вона перебувала за кордоном;

       – думку потерпілих, які, хоча Аліна К. є їхньою племінницею, вимагали призначити їй реальну міру покарання. Разом із тим, за 4 роки з моменту дорожньої аварії обвинувачена не відшкодувала їм моральні та матеріальні збитки.                                                      

             Стосовно доводів сторони захисту, що внаслідок ДТП Аліні К. призначено 3 групу інвалідності загального захворювання, а нещодавно вона народила дитину, колегія суддів визнала доцільними доводи апелянтів, що саме внаслідок вчиненої нею аварії вона отримала інвалідність, а дитину вона народила після спливу 4-ох років. Ці обставини колегія суддів врахувала при постановленні вироку.

            З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційні скарги потерпілих та прокурора задовольнила частково. Вирок Чортківського районного суд від 19 травня 2022 року в частині призначеного Аліні К. покарання скасувала та призначила їй покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.

                        Пресслужба Тернопільського апеляційного суду