Головна Новини Скільки тернополяни платитмуть за холодну воду

Скільки тернополяни платитмуть за холодну воду

вода

З серпня тернополяни платитимуть більше за водопостачання та водовідведення. Цього місяця вступили в дію нові тарифи, затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у червні. Вартість цієї послуги зросла на 2 гривні 50 копійок.

«Нова вартість послуги для абонентів багатоквартирних будинків водопостачання і водовідведення становить 11 гривень 48 копійок та для абонентів приватного сектору і юридичних осіб, які розташовані не в багатоквартирних будинках – 10 гривень 64 копійки, – повідомив Володимир Водовіз, начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал». – Зростання до попередньої ціни складає близько 29%. Основні причини зростання вартості тарифів – це інтенсивне і суттєве зростання вартості електроенергії для водопровідно-каналізаційних підприємств. Зараз вартість електроенергії становить 2,18 гривень, а в липні коштувала 1,66 гривень, тобто вона зросла на 52 копійки. Базові тарифи, які діяли до серпня, були прийняті ще в 2014 році і за основу бралися показники 2013 року. З того часу відбулися суттєві зміни в податковому кодексі, зросли ряд податків, які ми платимо: збір за спецкористування зріс на 26%, податок за надра суттєво зріс, плата за землю зросла майже на 70%, змінилися порівняно з 2013 роком обсяги реалізації, що теж впливає на ціну. Інфляція призвела до того, що зросла вартість матеріалів для ремонтів, паливно-мастильні матеріали. Наприклад, вартість газу для заправки авто піднялася на 30%, бензину – на 10%, зросла вартість газу для опалення приміщень більше ніж на 40%. Минулого року «Теропільводоканал» мав можливість скористатися державною субвенцією, яка частково погашала різницю, що виникала між фактичною вартістю послуги, яку ми надаємо, і яка є затверджена. На 2016 рік в держбюджеті такі кошти не передбачені. Відповідно, Національна комісія переглянула тарифи, і з серпня вони вступили в дію.».

Повністю тарифи переглядалися востаннє 1 липня 2014 року, а в березні 2015 року тарифи коригувалися на вартість електроенергії, і з 1 травня 2015 року вступили в дію вже скориговані тарифи. А тепер вже відбулося чергове коригування і вартість послуги зросла ще на 2,50 гривень. В той же час, у водоканалі зазначають, що Тернопіль залишається містом, де вартість послуг водопостачання і водовідведення одна з найнижчих в Україні.