Головна Новини Скільки насправді є міст із назвою Тернопіль?

Скільки насправді є міст із назвою Тернопіль?

Усі ми любимо своє місто, єдине і неповторне! Якби ще місцева влада не нищила його зелених насаджень, дбала про Серет, доглядала парки та нашу перлину – Тернопільський став… І таких якби ще є багато. Але чи багато є Тернополів? Чи не поквапилися ми назвати його єдиним?

Принаймні в канадській провінції Саскачеван є поселення Тарнополь, яке заснували вихідці з Тернопільщини та Львівщини наприкінці ХІХ – початку ХХ  століття. Воно отримало свою назву від нашого файного міста, яке раніше було відомим як Тарнополь. Проте, на жаль, сьогодні Тарнополь став селом-привидом, оскільки нащадки засновників з часом перебралися у великі міста, пише газета Свобода. Збереглися лише храми і цвинтарі, як і червоний ангар з написом «Тарнопільська піонерська ферма. 1907. Ігнатій Стоцький». Довкола Тарнополя – ліс і покинуті будинки…

Є ще село Тарнополь у Підляському воєводстві Гайнівського повіту в Польщі, яке виникло наприкінці ХVІІ століття. Нині там проживають понад 100 осіб, здебільшого білорусів. До 1939 року однойменну назву мала і гміна.

З білорусами також пов’язана й «дєрєвня» Тарнополь у Балаганському районі Іркутської області Росії. Село виникло у 1920-х роках. Нині там проживають майже 500 осіб, діє відділення товариства білоруської культури.

Варто згадати і село Тернопільське у Макарівському районі Київської області, засноване після Чорнобильської катастрофи. У 1986 р. до Людвинівки евакуювали 450 жителів сіл Чапаєва, Городчан і хутора Коцюбинський Чорнобильського району. Тоді ж для них за півтора місяці збудували поселення, дитячий садок, магазин, фельдшерсько-акушерський пункт та лазню. Оскільки споруджували це все будівельники з Тернопілля, то й назвали поселення іменем нашого краю. А вулиці – на честь районів: Гусятинська, Лановецька, Тернопільська… Проте у 1988 році село Тернопільське як самостійний населений пункт перестало існувати й увійшло до складу Людвинівської сільської ради.

До речі, у Канаді також є село Трембовля. Ще у 1896 році сюди переїхали жити 15 українських родин з Теребовлянського (колись казали Трембовельського), Борщівського, Чортківського та Бучацького повітів. Найбільше їх було з Теребовлянщини, тому й колонію назвали Трембовля. Нині вона знаменита найдавнішою в Канаді Українською греко-католицькою церквою.

Також у 1896 у південній частині Вінніпега 27 сімей з Тернопільщини сформували поселення Русь. Нині в Канаді налічується близько 180 поселень, поштових відділень, залізничних станцій, які мають українські назви. Серед них – Борщів, Бучач, Збараж, Дністер, Збруч та інші.