Головна Новини Скільки коштує тернопільський випускник-2019

Скільки коштує тернопільський випускник-2019

 

27 червня після складання зовнішнього незалежного оцінювання у тернопільських школах відбудеться загальноміське свято – випускний. Усі з нетерпінням його чекають, адже це крок у доросле життя, сповнене новими можливостями та грандіозними планами.

Красуні-випускниці під руки із парубками крокуватимуть вулицями міста. У скільки обійдеться дійство та яка вартість випускного вечора, про це дізнавалися наші журналісти у самих батьків випускників та у дизайнерів.

Усе пізнається в порівнянні. Отож ми порівняли суми на випускний вечір 2018-го та 2019 років. Загальна цифра виросла приблизно на 35%. Тому батьки активно готуються віддати немалу суму для святкування вечора.

Кожен хоче виглядати неперевершено та на славу відсвяткувати останній

шкільний день. До випускних витрат цього року додаються вечірні шоу, кендібар (солодкі столи),  веселі ведучі та незабутні миттєвості, котрі хочеться запам’ятати, а для цього треба найняти хорошого фотографа та відеооператора.

Вартість зовнішнього вигляду випускника сягає від 5 до 7 тисяч гривень, звісно, верхня межа коригується від фінансового становища родини. Сюди входять: костюм, вартість якого  3-4 тисячі гривень, сорочка – 500-800 грн., туфлі – 2-3 тисячі грн., краватка або ж метелик – 200-750 грн. Стрижка або ж укладка волосся – від 100 до 450 грн. Із косметичними послугами чоловічий контингент не знайомий.

Пані Ірина, мама випускника Юрія, розповідає, що зовнішній вигляд сина обійшовся у 5 тисяч гривень – це шкіряні туфлі за 2 тисячі гривень і костюм –  3 тисячі. Інших дрібних розходів не пригадує, адже костюм купували сину на 1 вересня, він має пристойний вигляд та гарно сидить на випускнику. До цієї суми додає ще цифри, які будуть іти на саме святкування прощального шкільного вечора. З людини бенкетний зал попросив 1500 гривень (без спиртного).

– З нашої родини на святі будуть присутні троє людей: тато, мама та Юра (випускник). Це вартуватиме 4500 гривень за ресторан із сім’ї, також треба додати витрати за фото- та відеозйомку, на останній дзвінок – подарунок школі та оформлення залів, – каже мама Ірина і додає, – у мене єдиний син, тим паче так склалося, що він один хлопець у класі, учнів 17-ть, серед них 16 дівчат. Хочу, щоби син гарно провів час та запам’ятав цей день на все життя.

Що стосується випускниць, то їхній вигляд сягає досить високої суми. Кожна із дівчат обирає сукню за своїми вподобаннями та тенденціями моди, бо хоче виглядати неповторно та «недешево». Так сукня обійдеться молодим красуням від  5 тис. грн. і до…(верхня межа відсутня) Сукня напрокат може знизити ціну до двох тисяч гривень. Також можна скористатися спеціалізованими інтернет-сайтами, проте за якість такого виробу відповідальність понесе сам замовник. Зачіска для випускниці сягає від 350 грн., макіяж – близько  400 грн., манікюр та педикюр обійдеться приблизно у 400-500 грн. Не забути про аксесуари, вони також є не менш головним доповненням образу. Клатч або вечірня сумочка вартуватимуть не менше 350 грн., прикраси є індивідуальним уподобанням, якщо мова не йтиме про золото чи срібло, то біжутерію можна придбати за помірну ціну від 100 грн. Взуття випускниці 2019 року обирають за своїми смаками, здебільшого це босоніжки на високих підборах, ціна яких коливається від 1300 до 2000 грн. Є прихильники шкіряних туфель, їхня сума буде сягати  не менше 1800 грн. Немаленька сума виходить лише за зовнішній вигляд. Проте є й інша альтернатива, як зекономити – звернутися за допомогою до кравчинь, які за вашими мірками створять індивідуальний, неповторний шедевр сукні.

Дизайнер Руслана Романова, засновник власного бренду «Romanova Ruslana» та бренду дитячого одягу «SunfloweR», каже, що пошиття випускних суконь набрало популярності ще з 2017 року, оскільки кожна дівчина хоче бути королевою свята та щоб її сукня не була схожою жодною краплею з іншими.

– Наша команда почала створювати та шити випускні вбрання з 2016 року. За цей час виготовлено дуже багато моделей, кожна з них не повторюється та не схожа одна на одну. Ми уважно прислухаємося до побажань  дівчат, до їхніх переваг у кольоровій гамі, також були випадки, що шили костюми і для хлопців. Стосовно суми, то все залежить від матеріалу, фасону, іноді робота може бути нескладна, але один метр тканини сягатиме тисячі гривень. Проте велика перевага пошиття у тому, що сукня ідеально буде сидіти, оскільки робиться декілька примірок, підбирається фасон під параметри фігури, щоби підкреслити всі принади або ж  приховати недоліки, підбирається колір під тип шкіри(!). На даний час я працюю над випускними сукнями, уже намальовано ескізи та взято перші параметри дівчат. Попереду пошук потрібної тканини, – розповіла пані Романова

Дизайнер розкрила нам секрет, над чим працює та що втілює у життя.

– Є замовлення на вишиту сукню, але в сучасному виконанні, це буде ручна робота, досить цікава задумка і сукня вийде оригінальною. Звісно, тренди впливають на те, які новинки випускних суконь з’являються, але я вважаю, що одяг повинен не лише підкреслювати параметри фігури, а й характер дівчини, її індивідуальність і, звичайно, повинно бути комфортно. А найцінніше у пошитті одягу – це ваша фантазія, ви не купуєте того, що є на прилавках, ви мрієте про свою індивідуальну річ, а ми реалізовуємо вашу мрію, – зізнається Руслана Романова.

Розповіла дизайнер і про вартість пошиття випускної сукні на замовлення.

– Дорогі випускниці, якщо ви вагаєтеся, шити чи купувати собі одяг до свята, обирайте перший варіант. І не тому, що хочу, аби ви приїхали до мене, а знаю, що у пошиття своєї сукні ви вкладете всю душу, будете приміряти свою мрію, свою бездоганність, з легкістю зможете її виправити або навіть переробити. Загальна сума на сукню залежить від того, чи задіяна ручна робота, чи є намисто, каміння, яка вартість тканини і чи вона одна. Сума індивідуального пошиття може сягати від 3 тисяч і більше. Точної ціни ось так одразу і не скажу. Головне, щоби в цій сукні дівчина почувалася незрівнянно! – каже пані Романова.

Бенкетні зали Тернополя підняли ціну за одне посадочне місце на 250-400 грн. із людини. Сюди не входить алкоголь, солодке та фрукти. Вечірні шоу-програми набули високої популярності. Так фаєр-шоу може обійтися у 350$, шоу-програми з веселими ведучими сягають не менше 200$, музичне оформлення свята коливається від 6 до 9 тисяч гривень, професійні фотографи також приймають грошову винагороду в іноземній валюті приблизно 250$, відеоматеріал буде вартувати від 5 тисяч гривень. Варто зауважити, що у деяких школах останній дзвінок також є «платним» – у середньому за організацію цього заходу в 2019 році батькам оголошують ціну близько 3 тис. грн. Ця сума покриває витрати на послуги фотографа, хореографа, який готує останній шкільний танець, квіти вчителям, запрошення, гелеві кульки, грамоти, дзвіночки, стрічки та інший декор.

Отож підсумуємо. Випускний панянкам обійдеться приблизно у 8000 грн., парубкам – у 6000 грн. Загальна сума випускного вечора сягатиме приблизно 7000 гривень. Звісно, у кожного різне фінансове становище, на чомусь можна й зекономити, а без чогось обійтися просто не можливо.

Бажаємо всім правильно розраховувати свій бюджет та гарно провести своїх дітей у доросле нешкільне життя…

Випускниця: 8 650 грн.

Сукня –  5 000 грн.

Взуття – 2 000 грн.

Аксесуари – 500 грн.

Зачіска – 350 грн.

Макіяж – 400 грн.

Манікюр та педикюр – 400 грн.

Випускник:  6 300 грн

Костюм – 3 000 грн.

Сорочка – 700 грн.

Краватка або метелик – 400 грн.

Туфлі – 2 000 грн.

Стрижка або укладка – 200 грн.

 Соломія Вершигора

Джерело: Тижневик “Номер один”