Головна Новини Скільки коштуватиме ялинка якщо її зрубати незаконно

Скільки коштуватиме ялинка якщо її зрубати незаконно

У час наближення Новорічних та Різдвяних свят особливо актуальною для природоохоронців стає охорона хвойних насаджень від самовільних рубок. Саме тому, в цей час реалізовуються заходи з попередження порушень при заготівлі та реалізації ялинок.

З цією метою Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області на виконання доручення Держекоінспекції України № 82 від 6 грудня 2017р. спільно з лісокористувачами та органами національної поліції із залученням представників громадських організацій розроблено комплексний план заходів щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від самовільних рубок у передноворічні дні 2017 року та новорічні дні 2018 року, яким передбачено порядок заготівлі новорічних ялинок, їх маркування та умови реалізації. Ним, зокрема, обумовлено створити з числа працівників державної екологічної інспекції, державної лісової охорони, за участю правоохоронних органів, представників громадських екологічних організацій та ЗМІ тимчасові пости на дорогах, приміських залізничних станціях, автовокзалах, у містах і населених пунктах для перевірки документів на право перевезення та продажу ялинок, затримання осіб та вилучення незаконно заготовлених новорічних ялинок.

Крім того, лісогосподарським підприємствам області Держекоінспекцією звернуто увагу на дотримання вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень.

Головам районних державних адміністрації та головам районних рад області рекомендовано в межах наданих повноважень вжити заходи щодо охорони, збереження і невиснажливого використання хвойних насаджень на території адміністративних районів.

Держекоінспекція закликає усіх дотримуватись вимог природоохоронного законодавства, адже згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід у лісі тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. А за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.

Окрім того, за кожне незаконно зрубане дерево нараховуються збитки, відповідно:

– на територіях природо-заповідного фонду: до 10 см – 246 грн., 10-14 см – 429 грн.

– у лісах: до 10 см – 399,27 грн.; 10 – 14 см – 703,50 грн.

– у межах населених пунктів: до 6 см – 800 грн.; 6 – 10 см – 1152 грн.; 10- 14 см – 1500 грн.

Тож, якщо Ви залишаєтесь прихильником «живого» новорічного декору, візьміть до уваги, що ціна на новорічні дерева є помірною і значно нижчою, ніж штрафні санкції! А, купуючи спеціально вирощену для продажу ялинку Ви не лише не завдасте шкоди природі, але і посприяєте її відновленню, адже в управлінні лісомисливського господарства використовують виручені кошти для вирощування нових саджанців.