Головна Новини Скоро у Тернополі з прилавків зникне домашнє м’ясо?

Скоро у Тернополі з прилавків зникне домашнє м’ясо?

Селяни Тернопільщини не вспіли оговтатися від змін до продажу молока та молочних продуктів. Як Аграрний комітет ВР України пропонує новий законопроект. У ньому йдеться про те, що з 2020 року заборонити  селянам продавати домашнє м’ясо і сало. Ця новина дуже обурює жителів сіл Тернопільщини, для яких продаж сільськогосподарської продукції, зокрема і свинини, чи не єдине джерело доходів.

Тож чому Аграрний комітет  вирішив піти на такі радикальні кроки дізнавалося comment.net.ua. 

Документ №7489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності» зареєстровано 16 січня 2018 року.

Документ передбачає введення вже з 1 січня 2020 року заборони використання м’яса та інших продуктів забою, отриманих в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції.

Водночас, чинний ЗУ «Про основі принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає введення цієї заборони з 1 січня 2025 року і дозволяє реалізацію м’яса на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Народні депутати Олександр Бакуменко та Петро Юрчишин основною метою цього документа назвали попередження розповсюдження особливо небезпечних хвороб тварин, а також підвищення відповідальності операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності й безпечності харчових продуктів.

А про те, що такий підхід нанесе непоправної шкоди селянам, оскільки буде заборонена закупівля домашнього м’яса, вони цнотливо промовчали. Тобто, по суті, законопроект №7489 закриває ринок реалізації м’яса приватним домогосподарствам. Пропонується здійснювати забій тварин не самостійно, а на сертифікованих пунктах забою. Заборона не стосується лише випадку власного споживання такої продукції.

Тобто, вже менш як за два роки українці не зможуть вільно продавати м’ясо, яке самі ж виробили. За великим рахунком, національний продукт може зникнути з наших столів. Така ситуація відбувається вже не вперше. Ситуація з м’ясом подібна до історії з впровадженням нових стандартів про вимоги до якості молока. Це призвело до незадоволення населення, необхідності кількаразової відстрочки запровадження стандартів ЄС (скасування діючого ДСТУ 3662-97 та набрання чинності новим ДСТУ 3662-2015) і державного фінансування закупівлі обладнання через кооперативи», — так оцінили законопроект в «Асоціації тваринників України».

Наявні загрози прийняття даного законопроекту на засіданні аграрного комітету хотіла озвучити голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, однак голова комітету Олександр Бакуменко їй не дав слова.