Головна Новини Скоро у Тернополі будуть обрізати дерева

Скоро у Тернополі будуть обрізати дерева

Весняна пора несе з собою клопоти з благоустрою територій населених пунктів. Важливе місце серед подібних заходів має обрізка крон дерев. Вона також викликає значне занепокоєння громадськості, бо на перший погляд залишивши від дерева лише стовбур, комунальні служби провокують їх подальше всихання, знищення.

Щоб розвіяти таку хибну думку та попередити численні звернення жителів населених пунктів області Державна екологічна інспекція у Тернопільській області повідомляє, що у відповідності до п. 6.2 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, балансоутримувачі зелених насаджень зобов’язані забезпечити їх належне утримання та догляд, одним із видів якого є обрізання крон дерев.

Розрізняють три види обрізання: формувальне, санітарне та омолоджувальне. Кожне з них у свою чергу може бути слабким, помірним чи сильним в залежності від виду дерева, його віку і стану крони.

Формувальне обрізання рекомендується здійснювати ранньою весною, до початку вегетації (кінець лютого-квітень). При цьому метою є збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування гілок.

Санітарне обрізання крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих всередину крони. Його потрібно проводити щороку протягом вегетаційного періоду.

Омолоджувальне обрізання виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання та обрізання і вершина яких почала всихати, а ріст пагонів припинився. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок.

Поряд з цим, Інспекція постійно звертає увагу балансоутримувачів зелених насаджень, комунальних служб, що догляд за зеленими насадженнями повинен проводитися спеціалізованими підприємствами, організаціями зеленого господарства, які укомплектовані спеціальною технікою та механізмами аби не допустити їх пошкодження до ступеня припинення росту, а також на те, що одразу після обрізання всі рани необхідно зашпаровувати садовою замазкою або зафарбовувати олійною фарбою на натуральній оліфі під колір крон дерева.