Головна Новини Скандал навколо зйомок тернопільських акторів у польському фільмі «Волинь» набирає нових обертів

Скандал навколо зйомок тернопільських акторів у польському фільмі «Волинь» набирає нових обертів

 Про те, що депутати Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» думають з цього приводу «Реально» писав тут. Та громадським осудом представники цієї політичної сили вирішили не обмежуватися. До проблемного питання вони повернулися під час чергового пленарного засідання сесії обласної ради 4 листопада.

У проекті рішення про внесення змін до обласного бюджету було зазначено, що тернопільському драмтеатру виділяються кошти на виплати за академічність у сумі 444,5 тисяч гривень.

«Є декілька звернень керівництва драмтеатру до обласної ради та облдержадміністрації, що з початку року не виплачується в повному обсязі виплата за академічність, – пояснив Степан Скибиляк, начальник департаменту фінансів облдержадміністрації. – Оскільки півроку бюджет практично не виконувався, ми не мали коштів для цих виплат. Тепер же ці кошти виділяємо за рахунок стабілізаційної дотації з держбюджету.».

А під час обговорення внесення змін до фінансового документу депутат Олег Сиротюк запропонував відкласти виплату акторам за академічність до того часу поки спеціально створена робоча група не дасть свої висновки щодо участі тернопільських акторів у зйомках польського фільму.

«Голова облради видав розпорядження про створення робочої групи, яка вивчає дане питання з усіх точок зору, до неї входять представники усіх депутатських фракцій, – зауважив Олег Сиротюк. – На жаль, змушені констатувати, що 3 листопада на засідання робочої групи представники драмтеатру не з’явилися. Не просто не з’явилися, тому що не змогли, а зробили це демонстративно, ігноруючи депутатів обласної ради. Вважаємо це публічним виявом зневаги до обласної ради, до депутатів, до усіх нас. Вважаємо неприйнятним, в умовах коли необхідно оперативно відреагувати на скандальну ситуацію навколо фільму «Волинь», преміювати надбавками за академічність працівників даної структури. Тому на засіданні бюджетної комісії, яка відбулася перед пленарним засіданням, ми голосували за пропозицію відкласти питання фінансування академічної надбавки до повного завершення роботи робочої групи. А роботу не завершили тільки через те, що представники драмтеатру ігнорують депутатів і вирішення даного питання.».

Не всі депутати були згідні з такою пропозицією. Про те, що не будуть голосувати за неї заявили представники двох фракцій: «Громадянська позиція» та «Самопоміч».

«Зараз ми розглядаємо на тимчасовій комісії позаурочну діяльність чотирьох акторів, сказав депутат Віталій Фидрин. – Цей колектив значно більший ніж чотири актори, і ми не розуміємо чому потрібно позбавляти заклад коштів, до того ж комісія своїх висновків ще не зробила, якщо йде мова лише про чотирьох акторів. Тому за пропозицію ВО «Свобода» ми голосувати не будемо.».

Пояснити ситуацію мав бажання присутній на сесії виконуючий обов’язки директора драмтеатру Борис Репка. Та депутати навіть не надали йому слова, мовляв, він мав можливість висловитися на засіданні робочої групи і ми його чекали, то чому не прийшов? У результаті за пропозицію свободівців відкласти фінансування виплат за академічність драмтеатру проголосували 45 із 53 присутніх на сесії депутатів.