Головна Новини Скандальний монастир УПЦ МП на Тернопільщині переховував “беркутівців” під час Революції Гідності?

Скандальний монастир УПЦ МП на Тернопільщині переховував “беркутівців” під час Революції Гідності?

Впродовж декількох тижнів не вщухають пристрасті довкола чоловічого монастиря Іоана Милостивого УПЦ МП, що в селі Малі Загайці Шумського району, пише ЗЗ

Спочатку увагу журналістів привернули махінації із землею під будівлями обителі. Тепер же громадськість обурилась незаконним зберіганням зброї одним із священнослужителів і підозрілими чоловіками, що мешкають у селі.

Скандали довкола монастиря викликали жваву дискусію у соціальних мережах серед місцевих жителів, під час якої виплили нові цікаві факти з життя монахів УПЦ МП.

«Ми не судимо!!! А знаєте, що під час Майдану там переховували беркутівців, тих, що стріляли по людях? Тих беркутівців, що переховували тоді ж машинами і вивезли, бо в селі росло незадоволення… І що??? Тепер там і зброю знайшли!!!», – зазначає одна з мешканок Шумщини.

Згадали дописувачі і участь настоятеля монастиря ігумена Геронтія Галія у масовій бійці за храм у селі Катеринівка Кременецького району в 2015 році. Невдовзі після тих подій монах безслідно пропав з Тернопільщини і аж торік об’явився у Португалії. Однак причиною переїзду ігумена Геронтія за кордон виявилась аж ніяк не бійка, а більш серйозний як для ченця проступок. Як подейкують місцеві мешканці, ігумен Геронтій, будучи людиною добросердечною, періодично допомагав по господарству одній одинокій селянці, з якою згодом нажив спільну дитину. За такі «стрибки у гречку» тоді настоятеля таємним чином позбавили займаної посади і відправили у закордонне заслання, а замість нього у 2018 році синод УПЦ МП вже офіційно призначив нового настоятеля – колишнього насельника Почаївської Лаври архімандрита Германа (Велькова).

Хоча нарікати мешканцям Малих Загайців слід не лише на монахів УПЦ МП, адже згідно з розпорядження голови Тернопільської облдержадміністрації від 15 грудня 2011 року №1031, вони самі ж нібито просили передати споруди монастиря у постійне користування церкві Московського Патріархату. Втім, підпис під розпорядженням «регіонала» Валентина Хоптяна та недавно виявлені порушення при отриманні монастирем землі ставлять під сумнів справжність такого звернення.