Головна Новини Скандальний ветсанзавод на Тернопільщині утилізують?

Скандальний ветсанзавод на Тернопільщині утилізують?

В останні дні грудня депутати Тернопільської обласної ради прийняли Програму утилізації відходів тваринного походження на території Тернопільської філії ДП «Укрветсанзавод» на 2018 рік.

Станом на кінець 2017 року на території області працює 64 м’ясопереробних підприємства,154 свиногосподарства (утримується 156 тисяч свиней), 46 ферм великої рогатої худоби (утримується 29 тисяч голів худоби), 16 птахогосподарств. Відтак, кількість побічних продуктів тваринного походження складає близько 5 тисяч тонн в рік. Однак за останні роки на території тернопільської філії ДП «Укрветсанзавод» внаслідок безгосподарної виробничої діяльності накопичилося близько 5000 тонн відходів тваринного походження, які знаходяться на відкритому майданчику підприємства. Ці відходи гниють, забруднюють повітря та ґрунти, створюючи загрозливу ситуацію. Дана програма передбачає розв’язання проблеми утилізації (захоронення) відходів тваринного походження, накопичених на території ветсанзаводу у с. Острів Тернопільського району, попередження потрапляння шкідливих продуктів тваринництва у ґрунт та воду. Закриття чи призупинення діяльності заводу може призвести до забруднення навколишнього середовища (ліси, яри, водойми, сміттєзвалища) шкідливими продуктами тваринного походження, які не буде де утилізувати. Тому для вирішення порушеної проблеми необхідне залучення фінансових ресурсів всіх рівнів (обласного, районного, сільського).

Вартість будівництва споруд для утилізації відходів тваринного походження на території ветсанзаводу становить 3 млн. 236 тис. 966 грн. Будівництво планується здійснити в один етап у 2018 році. Кошти для реалізації Програми мають бути виділені Тернопільського обласного, Тернопільського районного та Острівського сільського бюджетів. Програма повинна забезпечити знешкодження розташованих на майданчиках підприємства відходів тваринництва шляхом спорудження траншеї для захоронення та недопущення вивезення підприємствами, які займаються вирощуванням і забоєм тварин та птахів, відходів виробництва у несанкціоновані місця складування (сільськогосподарські угіддя, лісосмуги).

За словами начальника ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василя Хомінця, Програма дозволить реалізувати усі ті напрацювання, які були зроблені фахівцями Держпродспоживслужби впродовж року, запобігти екологічній катастрофі та дозволить повноцінно відновити роботу тернопільської філії ветсанзаводу з переробки та утилізації відходів тваринного походження. Основним завданням ТФ ДП «Укрветсанзавод» є забезпечення екологічного та епізоотичного благополуччя тваринницьких ферм, птахоферм, підприємств та пунктів забою і переробки тварин, особистих селянських та фермерських господарств. Запобігання поширенню інфекційних захворювань серед людей і тварин здійснюється шляхом забезпечення своєчасного збирання, утилізації та переробки туш загиблих сільськогосподарських та інших тварин, відходів від забою тварин, неякісних харчових продуктів та продовольчої сировини у м’ясо-кісткове та кісткове борошно.