Головна Новини Ситуацію в селі змінить тільки децентралізація влади

Ситуацію в селі змінить тільки децентралізація влади

Анатолій КуликТернопільська область в очікуванні важливих змін: починає реалізовуватись одна з ключових реформ президента України Петра Порошенка – децентралізація влади.

Чому її запровадження є настільки важливим і які повноваження отримує громада на місцях нам розповів голова Тернопільського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Байковецький сільський голова Анатолій Кулик.

Реформа децентралізації відбувається шляхом добровільного об’єднання громад. Що це дасть, яких змін слід чекати?

  • Наведу, для прикладу, село Байківці. Наша сільська громада є самодостатньою, ми заробляємо кошти для того, щоб утримувати себе. Але бюджетне законодавство, яке працювало раніше, і ще на жаль, працює зараз, не стимулює розвиток громад на збільшення власних фінансових потоків. Відтак сільські керівники не самодостатніх громад змушені ходити з проханнями про допомогу у вирішенні різних питань. Тепер ці питання будуть вирішуватись місцево – максимально ефективно і швидко.

Як децентралізація вплине на формування бюджету громад?

  • Ситуація докорінно зміниться. Якщо ми об’єднаємо довкола себе інші громади, то будемо кошти розділяти між усіма громадами. Люди, котрі проживають далі, ніж ми, від Тернополя знаходяться в дещо гірших умовах. І тільки завдяки об’єднанню буде можливість направити кошти на розвиток інфраструктури, де нинішній бюджет не охоплює всіх витрат. До прикладу, громади, чий бюджет становить 500 тисяч в рік, після децентралізації зможуть отримувати 2 мільйони на свій розвиток!

Хто буде керувати територіальними громадами? Наскільки самостійними вони стануть?

  • Мешканці кожної територіальної громади, кожного села самостійно оберуть голову територіальної громади і старост. Вони стають членами виконавчого комітету та приймають усі рішення, що стосуються об’єднаної територіальної громади. Таким чином, маємо ситуацію, коли розпорядження землями за межами населених пунктів відбувається одноосібно керівником обласного управління земельних ресурсів. Після реформи усі розпорядження щодо землі здійснюватиме територіальна громада.

Окрім земельних питань,зявиться ще низка позитивних зрушень, серед яких і переваги для бізнесу, і самоврядування…

  • Обов’язково буде створена своя муніципальна варта, пожежні відділення, дитячі садочки і школи, будинки культури, амбулаторії будуть на утриманні громади, що дозволить якісно вирішувати усі питання матеріального забезпечення цих установ. Людям стане набагато простіше жити, за довідками і документами не треба їхати в район – усі питання вирішуватимуть на місцях, або реалізують шлях електронної видачі довідок.

Реалізовуючи цю реформу виникає чимало проблем і суперечливих думок…

  • Але тільки шляхом обговорення, руху вперед і подоланням проблем ми зможемо наблизитись до якісного рівня життя, не тільки у великих обласних центрах, але й в найменших селах. Те, що є нині – не розвиток, села стоять на місці: дороги не будувались, не ремонтувались, будинки культури, лікарні не споруджувались… Реформа дає нам величезний шанс підняти рівень життя і настав час втілювати її!