Головна Новини Серед літа у тернополян з’явилися космічні борги за тепло

Серед літа у тернополян з’явилися космічні борги за тепло

Після завершення опалювального сезону почастішали звернення Споживачі, яким були призначені субсидії, за роз’ясненнями щодо нарахованих платежів за послуги. Зокрема, задають запитання чому в них виникла заборгованість  за отримані  послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Звідки взялися космічні суми заборгованості пояснює адміністрація КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” на сайті Тернопіль житлово-комунальний.

Перш за все зазначимо, що субсидія призначається окремо на опалення та окремо на гарячу воду та по закінченню опалювального періоду невикористані субсидії за результатами перерахунку повертаються підприємством до бюджету. Зверніть увагу, що у рахунку виділені призначені субсидії по опаленню та по гарячій воді.

Для прикладу родині із 3 чоловік призначено субсидію по опаленню – 1300 грн. та по гарячій воді – 250 грн. Обов’язкова частка плати встановлено відповідно 130 грн.
та 35 грн. кожен місяць. Опалювальна площа помешкання – 50 м2. Субсидія призначається та нараховується кожен місяць по встановлених тарифах – 30,52 грн./м2 опалювальної площі за опалення та 67.04 грн/м3 – за гарячу воду.

Виконуючи вимоги законодавства КП «ТМТКЕ» проводить нарахування плати за опалення з врахуванням температури зовнішнього повітря за розрахунковий місяць. Розрахункова плата наприклад в листопаді 2017 року за опалення становила 24,6585 грн/м2, що майже на 6 грн. менше ніж встановлений тариф.

Родині за листопад нараховано за опалення 1 232, 93 грн. (50 м2 х 24,6585 грн/м2). Тобто в рахунку ми побачимо переплату за опалення 1 233,93 – 1 300 (субсидія) = – 67,07 грн. за рахунок призначеної субсидії. Родина у листопаді економила та використала тільки 1 м3 гарячої води, хоча призначено субсидію для відшкодування 4,8 м3 (соціальна норма 1,6 м3 на одну особу множимо на три особи). У рахунку теж буде відображена переплата по гарячій воді.

На цьому прикладі ми побачили, що родина у листопаді має переплату за послуги за рахунок призначених та невикористаних субсидій. У наступні розрахункові місяці ця переплата  зарахована окремо по опаленню та окремо по гарячій воді, а за результатами опалювального періоду до 1 червня 2018 року  проведено перерахунок субсидій та невикористані субсидії повернуті підприємством до бюджету.

За результатами перерахунку у Споживача виникне заборгованість, якщо він не оплачував щомісяця обов’язкової частки за послуги, що визначена у Повідомленні про призначенні субсидії. Тому важливо щомісяця оплачувати обов’язкову частку витрат на оплату послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Адміністрація КП ТМТКЕ