Головна Новини Сергій Надал: Якщо нові підрядники не впораються з очищенням міста, ми візьмемо...

Сергій Надал: Якщо нові підрядники не впораються з очищенням міста, ми візьмемо інших

У кінці минулого тижня Тернопіль накрило ще одне стихійно лихо – так званий «крижаний дощ», який практично відразу замерзає. Як у місті долаються наслідки негоди газеті розповів безпосередньо міський голова Сергій Надал.

Як місто бореться з крижаною негодою і морозами?

Після аномального снігопаду у листопаді місто змінило підрядника з ощирення міста. Під час тендеру у системі «Прозоро» перемогли дві компанії – «Міськшляхрембуд» та ТзОВ «Авакс Проф», які й з 1 січня прибирають Тернопіль. Ці підприємства мають і власну техніку, і робочі руки. Тернопільське міське підприємство «Міськшляхрембуд» обслуговує  «Дружбу», Кутківці, Пронятин і мікрорайон «Березовиця». Центр, «Новий світ», «Сонячний» та  «Східний» обслуговує «Авакс Проф». В угоді прописана кількість техніки, яка необхідна для належного прибирання міста, хоча в наявності її значно більше. Після початку роботи цих нових підрядників жодних нарікань на них не було, ні від громадян, ні від громадських активістів. Більше того, мерія розробила детальний алгоритм очищення міста – «Дорожня карта» з прибирання Тернополя. На даний час можу повідомити, що автомагістралі очищені як від снігу, так і від льодового покриву. У Тернополі вдалося уникнути масштабних ДТП, які виникали в інших містах України через зледеніння доріг та снігопад.

Однак дещо складніша ситуація з очищенням тротуарів, дворів та прибудинкових територій?

Хочу наголосити, що 438 двірників та 88 одиниць техніки працює у Тернополі, щоб забезпечити нормальний прохід пішоходам та проїзд автотранспорту у зв’язку з аномальними погодними умовами, зокрема утворенням ожеледиці та снігопадом. Можливо не завжди якісно. Також техніка підрядних організацій посипає піскосумішшю тротуари вздовж дворів.

Однак, якщо нові підрядник не впораються з очищенням міста у цей кризовий період, ми візьмемо інших. Їх обрали саме як надійні підприємства, які здатні очищати місто в умовах найскладніших стихійних лих. Вони мають довести свій професіоналізм у цих складних погодних умовах. Закликаю тернополян телефонувати на гарячу лінію мерії 1580 та повідомляти про неякісно виконані роботи.

Це стосується також і ЖЕКів?

Працівники ЖЕКів, фірми, які обслуговують ОСББ, власники магазинів, офісів, підприємств та мешканці приватних будинків, відповідно до «Дорожньої карти» зобов’язані очищати тротуари біля своїх будинків та прибудинкові території від льоду та снігу. Якщо цього не відбувається, на них накладаються штрафи та інші види покарань.

Щодо роботи ЖЕКів. Якщо будуть скарги на роботу ЖЕКів з очищення закріплених за ними територій, громадяни будуть звільнені від оплати за їх послуги, а територію обслуговування самих ЖЕКів буде замінено. Офіційні звернення потрібно описувати не у соціальних мережах, а телефонувати на телефо гарячої лінії 1580.

Наші журналісти поспілкувалися з двірниками, які очищають місто від снігу та льоду.

Пан Петро, двірник ПП “Дружба-сервіс-житло-1”.

По-перше, хочу подякувати тим тернополянам, які з розумінням і повагою ставляться до нашої роботи. Адже у час негоди двірники працюють по 12-14 годин на добу. На мій погляд такої негоди (крижаний дощ, згодом похолодання і снігопад ред.авт) Тернопіль не бачив більше 20 років. Коли йшов дощ (на вихідніред.авт) ми регулярно посипали тротуари піскосумішшю, однак її відразу змивало на проїжджу частину. Також були випадки, коли перший шар піскосумішші буквально за півгодини покривав новий шар льоду. Через це не вдавалося оперативно зробити тротуари безпечними для пересування.

Іванна Кархут, двірник ПП «Східний масив», у підприємстві працює вісім років.

Минулі вихідні були дуже складними у зв’язку з тим, що дощові опади не лише змивали посипальні матеріали, але й провокували утворення ожеледиці. Вийшовши на роботу о шостій ранку в п’ятницю я зіткнулася з чималою проблемою – дощ змивав пісок, яким я посипала прибудинкові території. В той день наше підприємство використало на посипання близько шести тон піску! Також ми здійснювали посипання сіллю, але вода розчиняла сіль і також змивала її, утворюючи струмочки у льоді. Хоч падав дощ, та все ж поверх постійно утворювалася кірка, тому двірники підприємства приступили до збивання льодового покриву при входах до під’їздів будинків, які обслуговує наше підприємство, льодоколами. Попри те, що збивали лід фактично до чорноти, витратили чимало солі та піску, все- одно було «скло». Впродовж вихідних працювали майже всі двірники ПП «Східний масив». Посипали і доріжки і прибудинкові території по декілька разів щодня. Мабуть, найбільш слизько було у неділю. Хоч наші працівники здійснювали посипання, але доводилося людей, що йшли з церкви, переводити через доріжку, оскільки пісок просто не затримувався на льоді.

Віра Сотник, Файне місто