Головна Новини Сергій Надал: Україна повинна домагатися визнання УПА воюючою стороною

Сергій Надал: Україна повинна домагатися визнання УПА воюючою стороною

Наближається чергова річниця завершення Другої світової війни (8 травня), коли українця разом з усім світом згадують загиблих. Міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний, що Україна на міжнародному рівні повинна домагатися визнання УПА воюючою стороною антигітлерівської коаліції.

За його словами УПА внесла великий вклад не лише у перемогу над нацизмом, але й у перемогу над його братом близнюком — комунізмом.

“В Україні зроблено кілька значних кроків до належного вшанування усіх українців полеглих у роки Другої світової війни. Зокрема в українській державі нарешті запрацювали установи, які розповідають правду про цю війну. Почали вшановувати воїнів УПА, які першими стали не лише проти нацизму, а й проти іншої злочинної ідеології — комунізму. Через УПА протягом війни пройшло більше ста тисяч чоловік. Сотні тисяч українців постраждали від репресій під час та у перші роки після завершення Другої світової війни за свою національно свідому позицію. Це великий вклад у перемогу над нацизмом і пізнішу перемогу над комуністичним режимом”, – сказав Сергій Надал.

Очільник Тернополя зауважив, що у місті вже багато років громада надає допомогу ветеранам національно-визвольної боротьби.

“Тернопіль задового до визнання УПА та ОУН на державному рівні надавав доплати ветеранам національно-визвольної боротьби. Це наша підтримка тим, хто відстояв ідею української державності багато років тому. Без героїчної боротьби УПА сьогодні ми не мали б тієї міцної основи для боротьби проти російського агресора. Недарма українські військові з гордістю носять на шевронах червоно-чорний прапор УПА і вважають себе наступниками саме тієї визвольної армії”, – зазначив Сергій Надал.

Міський голова Тернополя наголосив, що Україна повинна домагатися визнання УПА на міжнародному рівні.

“Ми зробили сьогодні півкроку. У світі щодо української національно-визвольної боротьби і УПА досі існує багато перекручених міфів, які активно використовують у сучасних інформаційних війнах проти України. Зокрема це стосується використання теми української боротьби у спробах розсварити Україну з сусідами. Безперечно ці міфи плекаються російською пропагандою. Покласти край такій ситуації може лише активна позиція України на міжнародній арені. Через суди, міжнародні конференції, просвітницьку діяльність Україна повинна домогтися визнати УПА. Тоді не буде шкідливих для нашої держави історичних спекуляцій”, – сказав Сергій Надал.

На переконання тернопільського голови, у першу чергу Україна повинна остаточно показати, що відірвалася від радянської колоніальної історії.

“Нам потрібно позбавлятися колоніального минулого. Таким кроком могло б стати вивішування поряд з національними прапорами, червоно-чорних стягів воюючої України. Це б продемонструвало, що українська влада не лише формально і під тиском обставин визнала вклад УПА, але й вважає це питання важливим на державному рівні. Має бути також чітка позиція дипломатів у випадку, коли представники інших держав відверто втручаються у внутрішні справи України і намагаються нав’язати нам своє бачення історії”, – зауважив Сергій Надал.

Очільник Тернополя також закликав усіх українців 8 травня згадати у молитві усіх загиблих у Другій світовій.

“Я закликаю приєднуватися до доброї традиції, коли українці спільно моляться у цей день за душі загиблих під час цієї страшної війни. Це набагато важливіше ніж полум’яні промови і пишні паради”, – сказав Сергій Надал.