Головна Новини Сергій Надал: Традиція, єдність та спільна праця – основи сильної України

Сергій Надал: Традиція, єдність та спільна праця – основи сильної України

14-15 липня відбулася загальноукраїнська Проща до Зарваниці приурочена 1030-річчю Хрещення Русі-України та молитві за мир в Україні. Прощу відвідали близько 100 тисяч прочан. Своїми головними враженнями від цьогорічної прощі, поділився і міський голова Тернополя Сергій Надал.

Поважати свою традицію

Міський голова Тернополя відзначив, що цьогорічне духовне дійство є своєрідним нагадуванням українцям, що вони мають глибокі тисячолітні християнські традиції, які лежать в основі української державності.

«Цьогорічна проща до Зарваниці присвячена 1030 річниці Хрещення України-Руси Володимиром Великим, часу, коли Україна долучилася до Християнської сім’ї. Це визначна дата для нас зараз. Це нагадування нам, що ми є християнською державою з більш, ніж тисячолітньою історією. Про це говорив, у своєму зверненні до вірян Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Це важливо для нас сьогодні, коли у нас намагаються вкотре забрати нашу історію. Зокрема, історію долучення України до великої християнської сім’ї європейської цивілізації», – зазначив Сергій Надал.

Очільник Тернополя також зауважив, що спільна молитва десятків тисяч людей є проявом спільної поваги до власної традиції, яка є основою української держави, що не раз поставала після руїни завдяки християнській вірі, котра єднала українців.

«Мені пригадуються слова нашого співвітчизника, Патріарха Йосифа Сліпого, котрий говорив, що треба будувати своє рідне виховання на власній здоровій релігійній і національній традиції, шануючи цим вклад наших попередників. Українська церква справді зробила дуже багато для становлення Незалежної України. Це вказує на нерозривність між українською духовною і державницькою традицією. Хоча сьогодні нам інколи пропонують відмовитися і від історії, і від наших християнських основ. Цього не можна робити, якщо хочемо сильної та заможної України», – наголосив Сергій Надал.

Бути єдиними і працювати для спільного блага

Міський голова Тернополя відзначив також дух єдності, який щораз відчувається під час прощі до Зарваниці і висловив надію, що така ж єдність буде панувати у спільних справах на благо громади і України.

«У Зарваниці мене завжди вражає єдність, яку виявляють прочани незалежно від того, хто вони: прості люди, народні депутати чи навіть Президент. Люди під час ходи щиро обговорюють проблеми. Тут мало чути критики, але чути пропозиції. Такою має бути і повсякденна діяльність кожного українця зараз. Бо ми перебуваємо у війні. І найбільший подарунок ворогу — це роздори і сварки. Тут можна згадати слова великого духівника і батька економічного та духовного відродження України початку ХХ-го століття, Митрополита Андрея Шептицького, котрий говорив, що треба боятися ненависті й роздору, уникати зайвої партійності, бо розділені сили завжди слабі. То ж і сьогодні хотілося б, щоб за своєю партійною приналежністю кожен з нас не забував, що ми перш за все українці, представники своїх громад. Що кожну економічну, соціальну проблему треба вирішувати разом. Потрібні поради, рекомендації і спільні дії. Про це варто пам’ятати зараз, коли країна знову наближається до виборчого періоду. Патріотизм має провлятися у доброму виконанні своїх обов’язків на благо суспільства, а не виключно у критиці опонентів. Сподіваюся що цей дух єдності, який спостерігався у Зарваниці, буде притаманний для всіх у щоденному житті. Тоді ми поєднаємо владу, громаду, підприємництво для спільного блага України», – зауважив Сергій Надал.