Головна Новини Сергій Надал: Тернопіль буде розвиватись, але в місті не має бути жодних...

Сергій Надал: Тернопіль буде розвиватись, але в місті не має бути жодних незаконних забудов

Генеральний план.  Життя та розвиток міста Тернополя. Про це у інтерв’ю міського голови Сергія Надала.

– Почнемо з найбільш обговорюваного у тернопільських ЗМІ, зі змін до Генерального плану Тернополя. Що це?

 Генеральний план — це один з найважливіших документів будь-якої громади. По-суті — це Конституція міста. Він визначає стратегію розвитку. Це інструмент, який захищає різні громадські об’єкти такі, як парки, сквери, спортивні та дитячі майданчики. Тобто, після того, як зміни до генерального плану будenm затвердженs, не може бути жодних двояких трактувань норм законодавства, рішень міської ради.

Також генеральний план дає можливість інвесторам працювати згідно прозорих правил. Кожен, хто працює в Тернополі, знає як і де можна будувати. Це стимулює підприємництво. Треба пам’ятати, що Тернопіль належить до міст, яке є серед лідерів за темпами будівництва житла. За минулий рік прийнято у експлуатацію більше 146 тис кв м житла. Це також один з найбільших роботодавців. У минулому році у будівельній галузі у Тернополі було проведено будівельних робіт майже на мільярд гривень. А це все робочі місця, зарплати, покращення добробуту сімей тернополян.

Генплан дає відкритий діалог між бізнесом і місцевим самоврядуванням. Місто розвивається.

Чому так довго ухвалюються зміни до Генплану, чому так багато галасу?

Тому, що це важливий документ, який активно обговорюється. Генплан розроблявся відомою компанією “Діпромісто”. Потім цей документ пройшов кілька десятків експертних обговорень, де депутати мали змогу висловити свої зауваження. Тоді були громадські слухання, де свої зауваження висловлювали депутати, громадські організації і прості тернополяни. Далі побажання опрацьовують профільні комісії тернопільської міськради. Тому це доволі довгий процес, але він гарантує прозорість. Розумієте, зміни до генерального планц повинні стати документом, який підтримує більшість тверезомислячих людей, і в міськраді, і у громаді. Тоді підтримуватимуть рішення ухвалені на основі такого плану. Місто буде розвиватися.

– Чому цей план настільки важливий, адже жили ж якось без нього?

Не зовсім так. Тернопіль живе за генпланом затвердженим ще у 2010. Зрозуміло, що місто розвивається, розширюється. Змінюється все. Потрібен такий документ, який відповідає теперішній дійсності. Без цього не буде розвитку. Якщо подивимося на сусідню Європу, ту ж Польщу, то там без такого своєрідного “дороговказу” нічого не починається. Тому вимушено працюємо по генплану 2010 року, але ефективніше і краще буде, коли у нас таки буде ухвалено зміни, який розробили спільно з громадою.

– Що дадуть такі зміни до генплану?

У разі ухвалення змін до генерального плану депутатам буде складніше голосувати за можливість появи у будь-якому районі Тернополя забудови. Зараз мерії досить часто доводиться вести довгі судові процеси проти незаконних забудовників. Бажання ж громади – у Тернополі не має бути жодних незаконних забудов.

Розмову провела Юлія Кріль