Головна Новини Сергій Надал: «Симон Петлюра дав нам державницький дороговказ – єдність та патріотизм...

Сергій Надал: «Симон Петлюра дав нам державницький дороговказ – єдність та патріотизм праці проти популізму та руїни»

У День Незалежності Україні у Тернополі офіційно відкрили пам’ятник українському державному та військовому діячу часів Української революції, Голові Директорії УНР та отаману війська і флоту УНР Симону Петлюрі. Про своє ставлення до українського державника розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

Ми пишаємося, коли нас називають «петлюрівці»
Відкриття пам’ятника Петлюрі у Тернополі – це повернення історичної правди, ще один крок до належного вшанування усіх визначних постатей України. Сьогодні через сто років від Української Революції, як ніколи актуальні слова Верховного Отамана УНР Петлюри: «Шукайте правди у своїй громаді. Держава — понад партії! Нація — понад класи!». Це заклик до єдності та патріотизму праці. Це противага популізму і руїні. Це своєрідний заповіт Петлюри українським партіям, українським політикам та українському народу сучасності.

Також Петлюру можна назвати одним із перших політиків-державників. Будучи українським державним, військовим та політичним діячем, він намагався у дуже складних умовах відновити українську державу і продовжував це робити навіть в еміграції.

Тому постать Симона Петлюри – це один із символів незалежності України, поряд з Іваном Мазепою та Степаном Бандерою. Без діяльності Верховного Отамана Української Народної Республіки, без його боротьби проти російських окупантів, ніколи б не постала українська Держава.

Вороги України називали і називають українських державників – мазепинцями, петлюрівцями та бандерівцями. Але ми, українські патріоти та націоналісти, пишаємося цими назвами. Пишаємося і возвеличуємо наших Героїв.

Петлюра і Тернопіль
Більше того, діяльність Петлюри безпосередньо пов’язана з Тернополем. З 16 по 31 травня 1919 року Тернопіль був де-факт столицею Української Народної Республіки. У ньому перебували Директорія, уряд УНР та сам Симон Петлюра.
Саме у той час в існуванні Української республіки був один із найбільш критичних і важких періодів. Українські війська відступали під ударами російських, як «червоних» так і «білих», окупантів. Тоді від Тернополя почався контрнаступ українських військ проти більшовицьких та імперських окупантів. У лави знекровленої армії УНР влилося багато наших земляків – галичан і подолян. Завдяки цьому УНР відродилася і воювала ще майже 3 роки.

Тому пам’ятник Петлюрі у Тернополі – це не лише возвеличення слави Верховного Отамана. Це також возвеличення пам’яті всіх загиблих за волю України. Вони віддали своє життя за нас.

Черговий крок до спорудження «Пантеону Героїв»
Але я щиро вважаю, що відкриття таких пам’ятників – лише етап возвеличення пам’яті про Героїв минулого. Завершиться він тоді, коли вони будуть поховані на Батьківщині. Буде створено «Пантеон Героїв».

Усі, починаючи від Петлюри і закінчуючи Бандерою, мають бути перепоховані в Україні. Тоді почнеться справжнє відродження країни. Суспільство, яке давно визнало українських героїв, отримає офіційне визнання держави не лише у вигляді декларацій, а у вигляді реальних дій.

І Тернопіль, громада Тернополя заслужила, щоб такий пантеон був саме у нашому місті.

По-перше, 99% тернополян підтримують ідею створення у Тернополі справжнього Пантеону героїв України, де будуть поховані герої України всіх часів. По-друге, у новітній історії України саме Тернопіль став центром національного відродження. Тут зароджувався Народний рух України, Товариство української мови, інші патріотичні організації. Тернопіль став центром національного відродження України.

Тернопіль пам’ятає і пишається своїми Героями, які вибороли для нас найдорожче – Вільну та Незалежну Українську землю.

Міський голова Тернополя
Сергій Надал