Головна Новини Сергій Надал: Пільговики збережуть право на безкоштовний проїзд, а ціну на проїзд...

Сергій Надал: Пільговики збережуть право на безкоштовний проїзд, а ціну на проїзд у громадському транспорті не підніматимуть

Незважаючи наБюджетний кодекс України, який зобов’язує саме з державного бюджету виділяти кошти на компенсацію права пільгових категорій громадян України на проїзд громадському транспорті, у Києві на 2016 рік такі витрати не передбачили. Однак, як запевняє міський голова Тернополя Сергій Надал, у Тернополі пільговики збережуть право на безкоштовний проїзд.

Як в інших містах

Держава щороку не виконує свої соціальні зобов’язання, в тому числі й щодо компенсації перевізникам за перевезення пільгових категорій громадян. Тому місцевим радам доводилося щороку виділяти з міського бюджету кошти на компенсації на додачу до коштів з держбюджету. Однак, цього року з державного бюджету на ці потреби не виділили ні копійки, повністю переклавши цей обов’язок на місцеві ради.

Багато міст України почали шукати найпростіший варіант: замість того, щоб шукати гроші, аби забезпечити пільговикам їхнє законне право, вони часто йдуть шляхом найменшого спротиву. Зокрема, в односторонньому порядку підвищують ціну за проїзд у громадському транспорті, укладають з перевізниками меморандуми й урізають права тисяч інвалідів та пенсіонерів, які змушені виживати на 1200 гривень пенсії. Така ситуація спостерігається у «багатих» містах, таких як Харків, Запоріжжя. Думають піднімати ціну на проїзд у громадському транспорті і у Львові.

Як у Тернополі

Міський голова Тернополя Сергій Надал запевняє, що пільговики збережуть право на безкоштовний проїзд, бо функції державного бюджету переймає на саме міський.

«Для того, щоб зберегти пільговий проїзд у громадському транспорті для соціально-незахищених категорій ми щороку дофінансовували перевізників (додатково до державного бюджету), як компенсацію за пільгові перевезення. Цього року ці виплати повністю йдуть лише з місцевого бюджету. Так, на компенсацію перевізникам за пільгові категорії пасажирів з міського бюджету буде додатково виділено 19 мільйонів 520 тисяч гривень», – підкреслив міський голова Тернополя.

 

Профінансовано й право тернополян на пільговий проїзд у приміських електричках.

«За тернополянами буде збережено право проїзду у тролейбусах, автобусах та маршрутках. Мерія також виділить кошти для компенсації проїзду у приміських електричках. Тим самим, пільгові категорії мешканців Тернополя зможуть й надалі безкоштовно їздити на дачі, у села тощо», – зазначив Сергій Надал.

Ще одна приємна новина для тернополян: ціни на проїзд у громадському транспорті Тернополя наразі не підніматимуть.

 

Перевізники Тернополя прохали мерію встановити тариф на рівні 3 гривні 50 копійок

«Тернопіль не пішов шляхом інших міст і щодо підвищення вартості проїзду. Наприкінці травня перевізники міста прохали мерію переглянути тариф на перевезення у громадському транспорті  та встановити його на рівні 3 гривні 50 копійок. Реагуючи на звернення, було створено спеціальну робочу групу, яка впродовж двох місяців вивчала це питання. Відповідно до висновку фахівців, рекомендовано утриматися від підняття тарифів у громадському транспорті міста. Що міська влада Тернополя й буде робити», – підсумував Сергій Надал.

Таким чином, у Тернополі, завдяки роботі мерії, вдалося уникнути непопулярних кроків у транспортній системі міста. Пільговикам залишили їх гарантоване Конституцією право на пільговий проїзд, а звичайним тернополянам – право на соціальну вартість проїзду у громадському транспорті.

За матеріалами ТМР підготувала Віра Сотник