Головна Новини Сергій Надал: Пенсіонери, які піднімали Тернопіль з руїн, повинні щодня відчувати нашу...

Сергій Надал: Пенсіонери, які піднімали Тернопіль з руїн, повинні щодня відчувати нашу опіку та турботу

Бадьорі, активні, об’єднанні спільною дією – такими є тернопільські пенсіонери, учасники проекту «Єднання поколінь». Ця ініціатива втілюється під патронатом міського голови от уже вісім місяців, і чимраз гуртує все більше учасників.  Днями, на чергове зібрання «Єднання поколінь» завітав мер Тернополя Сергій Надал, під час зустрічі обговорили питання з різних сфер життєдіяльності міста, зокрема житлово-комунального господарства, освіти, медицини тощо.

Тернопіль-майбутнього опирається на досвід сивочолого покоління
Сергій Надал переконаний, що життєвий досвід тернополян поважного віку обов’язково має бути врахований при нинішньому плануванні розвитку міста. Адже саме сьогоднішні пенсіонери підняли з руїн Тернопіль після Другої світової, вони розбудовували його, розвивали, дбали про красу та затишок. Тому Тернопіль-майбутнього має враховувати їхні побажання, аби тепер бути комфортним і для них.

«Дуже сумно зустрічати людей в літах, в чиїх очах лише журба. Болісно бачити одиноких пенсіонерів, яких уже ніщо не радує в житті. Та оскільки є багато прикладів, коли саме в поважному віці люди відкривають свої приховані таланти, беруть участь у різноманітних акціях, із цікавістю та радістю проводять вільний час – то ми у Тернополі створили таке місце на базі Центу ім. Довженка. Як бачимо, проект «Єднання поколінь» з кожним днем набуває все більших обертів», – зазначає Сергій Надал.

Міський голова принагідно подякував усім, хто допомагає людям старшого покоління, хто організовує для них змістовне дозвілля та різноманітні благодійні акції. Він підкреслив, що у місті й надалі впроваджуватимуться цільові програми підтримки пенсіонерів, в тому числі будуть збережені всі існуючі пільги.

В «Єднанні поколінь» розпочався туристичний сезон
Як і обіцяли організатори, з настанням теплої пори на учасників «Єднання поколінь» чекають мандрівки. Тож, туристичний сезон для них розпочався екскурсією до фамільної резиденції князівських родів Тернопілля – Збаразького замку. Для багатьох стали відкриттям незнанні раніше сторінки історії самого замку та його власників. Нові враження подарували й оновлені зали та експонати – мало хто, із присутніх встиг побувати в Збаразькому замку після його реставрації. Та найціннішим був спільно проведений час у приємному товаристві. Зі слів Ольги Гордієнко, куратора проекту «Єднання поколінь», ця подорож була першою цьогоріч, та далеко не останньою.

Бадьорість тіла та душі – запорука довголіття
Підтримувати себе в тонусі тернопільським пенсіонерам допомагають регулярні заняття із оздоровчої фізкультури. Зазвичай вони відбуваються по середам. «У всьому має бути міра та відчуття свого організму. Слід стежити, щоб навантаження були поступовими: від легких до більш складних», – радить волонтер проекту Володимир Воронін, який займається власною системою самооздоровлення вже 14 років.

Саме він розробив для учасників «Єднання поколінь» комплекс рухових вправ, що сприяють активізації м’язів шиї, хребта, поперекової ділянки тіла, є вправи і для відновлення зору тощо.

Для хорошого самопочуття, окрім фізичної активності потрібні й позитивні емоції. Їх допомогла отримати учасниця проекту «Єднання поколінь» Ніна Шалденко, яка підготувала пісенну програму «Лине українська пісня!». Родзинкою стало те, що пенсіонери мали нагоду подивитися відео-кліпи та заспівати улюблені пісні в Караоке – для багатьох це було вперше в житті, тож враження були незабутні.

Тож, як уже можна робити висновки, проект «Єднання поколінь» – це поєднання цікавого часопроведення та корисних порад від експертів, це концерти та подорожі, це невимушені розмови за чашкою чаю. А головне – це спільна дія, яка дарує незабутні враження та наповнює позитивом.

Зустрічі «Єднання поколінь» відбуваються: щосереди о 13:00 год та щонеділі о 14:00 год. Адреса: м.Тернопіль, просп.Злуки, 45 (ЦДМІ ім. «Довженка»). Приходьте, Вам будуть раді!