Головна Новини Сергій Надал: Нова Ратуша стане справжньою туристичною перлиною Тернополя (інфографіка)

Сергій Надал: Нова Ратуша стане справжньою туристичною перлиною Тернополя (інфографіка)

Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав одним з найважливіших завдань на 2017 рік – повернення центральній частині Тернополя її історичного обличчя. І одним з найбільш масштабних проектів стане відновлення тернопільської Ратуші, яка була зруйнована під час Другої світової війни.

«На 2017 рік мерія Тернополя запланувала виконати максимальний об’єм робіт для відновлення історичного обличчя нашого міста, особливо його центральної частини. Для цього закладені кошти у міському бюджеті. Але великі проекти ми будемо здійснювати також спільно з інвесторами. У нас достатньо патріотів-підприємців, які готові вкладати кошти у покращенні міста. Одним з найбільш масштабних проектів буде відновлення міської Ратуші, яка була зруйнована під час Другої Світової війни. Вона повинна стати цікавим туристичним об’єктом, новою туристичною перлиною Тернополя. Це символ традицій магдебурзького права і самоврядності міста», – підкреслив міський голова Тернополя.

Також міський голова повідомив, де саме планується спорудити Ратушу.

«Планується проведення реконструкції будівлі за адресою бульвар Тараса Шевченка 21, де буде здійснено надбудову у формі класичного європейського варіанту Ратуші. Наразі проект реконструкції відправлений на узгодження до реставраційної майстерні у Львові, бо цей будинок пам’ятка архітектури. На місці старої Ратуші, яка була під час Другої світової війни, як відомо зараз стоїть пам’ятник Пушкіну і немає можливості для відновлення Ратуші на старому місті», – заявив Сергій Надал.

Про плани реконструкції будівлі та спорудження Ратуші також розповів проектант Ратуші Володимир Ізбянський (автор проекту Собору Святих Рівноапостольних Костянтина і Єлени УПЦ КП на перехресті вул. Генерала Тарнавського і Київської у Тернополі).

«З самого початку ми планували спорудити Ратушу, яка буде копією старої, яку ми бачимо на архівних знимках. Більшість тернополян, які взяли участь у голосуванні на Театральному майдані, проголосували за те, щоб у Тернополі з’явилася саме відновлена стара Ратуша, яка колись стояла на місці теперішнього пам’ятника Пушкіну. Однак, наразі цей варіант ще не затверджений. Тому ми підготовили інші варіанти Ратуші у формі вежі та з оглядовою площадкою. Також, як буде виглядати Ратуша багато у чому залежить й від висновків реставраційної майстерні у Львові», – зазначив Володимир Ізбянський.

Проектант Ратуші зазначив, що спорудження Ратуші на бульварі Тараса Шевченка 21 не завдасть шкоду існуючому будинку – пам’ятці архітектури.

«Ми неодноразово обстежували фундамент, розкопували, проводили відповідні дослідження. Висновок – фундамент витримає, шкоди для будинку не буде. Але навіть після таких висновків ми будемо зміцнювати фасад. Правда у цілому будинку треба проводити капітальний ремонт і не через надбудову у вигляді Ратуші, а через існуючий плачевний стан. По-друге, при спорудженні Ратуші будуть використовуватися виключно легкі матеріали за сучасними європейськими технологіями», – підкреслив пан Володимир.

На останок проектант спрогнозував, коли тернополяни зможуть побачити нову-стару Ратушу.

«Все залежить, як швидко буде обраний і затверджений проект Ратуші, в тому числі й на містобудівній комісії. В ідеалі, ми сподіваємося, що нову-стару Ратушу Тернопіль отримає вже у 2017 році і вона стане справжньою туристичною перлиною міста», – підсумував Володимир Ізбянський.

Нагадаємо, Ратуша – це споруда для органів міського самоврядування у європейських країнах епох Середньовіччя і Нового часу. Ратуша включала елементи цивільного і фортечного будівництва. Звичайно будувалася у вигляді компактної кількаповерхової споруди із залом для засідань всередині, балконом, з якого звертались до народу, та високою ярусною баштою (беффруа). На останній висів дзвін, щоб сповіщати мешканців міста про небезпеку, а пізніше вона ззовні збагачувалася кадраном.

Розмовляв Ігор Столяр