Головна Новини Сергій Надал: «Місто забезпечило коштами на «відпускні» для тернопільських вчителів та вихователів»

Сергій Надал: «Місто забезпечило коштами на «відпускні» для тернопільських вчителів та вихователів»

Мерія Тернополя забезпечила всіх освітян міста відпускними коштами, які зазвичай виплачуються з державного бюджету.

Про це інформує прес-служба міської ради Тернополя.

Міська рада Тернополя виділила з міського бюджету більше 8 мільйонів гривень на оплату «відпускних» всім вчителям та вихователям навчальних закладів міста. А таких у Тернополі більше 5 тисяч.

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, міська влада не могла дозволити, щоб тисячі тернопільських вчителів пішли у відпуски без заслужених і передбачених законом відпускних коштів.

«Виплата зарплати, в тому числі й відпускних, освітянам є обов’язком держави, але оскільки держава грошей не дала, ці кошти довелось виділити з міського бюджету. Ці кошти були розписані на ремонти дворів, доріг, проекти з енергозбереження, але ні я, ні депутати не мали морального права без грошей відправити у відпустку 5 000 наших вчителів та виховалетів. С початку місто виділило 6 мільйонів гривень, а згодом додаткове ще більше 2 мільйонів», – підкреслив міський голова Тернополя.

Сергій Надал обіцяє, що підняв це питанням на загальноукраїнському рівні, оскільки повністю фінансувати систему освіти бюджет Тернополя в сучасних умовах не потягне, як і бюджет Києва чи будь-якого іншого міста України.  Як приклад він навів ситуацію з професійно-технічною освітою.

«Після того, як мери міст, через Асоціацію міст України, донесли свою думку, що не можна перекладати фінансування профтехосвіти на міські бюджети, уряд виділив 97,99 млн грн стабілізаційної дотації з державного бюджету  на професійно-технічну освіту. Однак, ті кошти отримали лише 20 міст обласного підпорядкування. Обласні центри (в тому числі й Тернопіль), районні центри, решта міст обласного підпорядкування не отримали ні копійки. Для прикладу, у Тернополі загалом утримання тернопільських ПТУ місту в рік обходиться у 76 мільйонів гривень. Наразі Тернопільська міська рада виділила 17 мільйонів гривень на утримання міських профтехучилищ. Тому ми продовжуємо вести переговори з центром хоча б про спільне з центральним бюджетом фінансування закладів профтехосвіти», – розповів Сергій Надал.