Головна Новини Сезон холодного душу: чому тернополянам відключають гарячу воду

Сезон холодного душу: чому тернополянам відключають гарячу воду

Нещодавно ми пубілкували на нашому сайті графік зупинки котлень гарячого водопостачання на ремонтний період. Така пробелма притамання не лише Тернополю. Навіть навпаки – у Тернополі ситуація суттєво краща, ніж у багатьох інших мітсах України, зокрема, в Києві.

Жарти про бойлер, купання у мисці та раптовий запис до спортзалу, де завжди є гаряча вода, давно стали буденністю для українців. Все тому, що гарячу воду в містах відключають уже багато років поспіль – з метою гідравлічних випробовувань. Це починається одразу після кінця опалювального сезону і триває аж до осені. При цьому ніхто не знає, хто ж наступний, бо оголошення про відключення гарячої води з’являться не раніше, ніж за три дні до події, або ж взагалі постфактум. Радіо Свобода пояснює, для чого потрібні гідравлічні випробування та що робити, якщо вода не стає теплою впродовж обіцяних двох тижнів. Тут журналісти “Радіо Свобода” намагалися розібратися, чому ж в Україні починається “сезон холодного душу”.

Довжина тепломереж, якими рухається гаряча вода, наприклад, в українській столиці, становить понад 2,6 тисячі кілометрів. Це майже так само, як відстань від Києва до Лондона. Їх збудували ще в радянські часи, тому 80% інфраструктури потребує модернізації, повідомили в прес-службі КМДА. Схожа ситуація і в інших містах України.

Саме тому щороку від квітня до вересня відбуваються гідравлічні випробування тепломереж. Простіше кажучи, труби тестують, аби уникнути аварій під час опалювального сезону.

Що таке гідравлічні випробовування і чому відключають гарячу воду?

Гідравлічні випробування теплових мереж передбачені правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Завдяки їм вдається виявити і ліквідувати найбільш зношені ділянки мереж та запобігти появі пошкоджень під час опалювального сезону.

Визначення аварійних місць проводять під тиском. Для цього в будинку «закривають» постачання гарячої води, щоб не пошкодити мережі будинкові (тиск для магістральних і будинкових мереж різний).

Це необхідний технологічний процес, якого не можна уникнути. Особливо у Києві, де розташована одна із найбільших в Європі теплових систем.

Скільки мають тривати гідравлічні випробовування?

Жоден закон, акт чи ухвала не визначає, скільки точно мають тривати ремонтно-профілактичні випробовування. Якщо пощастить, гріти чайник доводиться протягом двох тижнів. В інших випадках – це може тривати і місяць, а іноді й більше.

Киянка Іванна Куліш живе у Солом’янському районі Києва на вулиці Клінічній. Каже, що гарячу воду відключили на щорічну профілактику в середині квітня і попередили, що вода з’явиться 30 квітня. Але гаряче водопостачання не відновили досі, а в ОСББ кажуть, що води не буде принаймні до кінця травня.

Аналогічна ситуація у Наталії Рудь, яка живе у Святошинському районі, Новобіличі. Гарячої води немає з 16 квітня. У Шевченківському районі на вулиці Щусєва в одному із будинків гарячої води також немає кілька тижнів, а от коли буде – невідомо. Тут виникли несправності з котельнею.