Головна Новини Священник з Тернопільщини вдруге очолив поважну релігійну організацію, засновану Йосифом Сліпим

Священник з Тернопільщини вдруге очолив поважну релігійну організацію, засновану Йосифом Сліпим

Уродженця Тернопільщини о.Марка Семегена знову обрано президентом релігійного товариства українських католиків «Свята Софія», заснованого Патріархом Йосифом Сліпим.

Загальні збори цієї поважної організації відбулися наприкінці лютого у Римі. Участь в їх роботі взяв Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, пишуть Тернополяни

«У результаті виборів президента Товариства було переобрано о. Марка Семегена та сформовано нову управу Товариства. Президента та управу Товариства, згідно зі статутами, було обрано терміном на 5 років», – повідомили у пресслужбі товариства «Свята Софія».

Товариство «Свята Софія» було засноване в 1970 році патріархом Йосифом Сліпим після повернення із сибірського заслання з метою збереження його спадщини у Римі та на поселеннях, а також для підтримки різних проєктів УГКЦ, зокрема діяльності її Предстоятеля.

Товариство в Римі вважається материнським, а його дочірні структури знаходяться у США, Англії та Бельгії. Очільники дочірніх товариств є також членами товариства «Свята Софія» в Римі. Загальні збори всіх членів відбуваються щороку, товариство також має свою управу, яка приймає рішення ординарного адміністративного характеру.

Першим головою Товариства був Блаженіший Йосиф, згодом організацію у різних роках очолювали нині вже покійні владика Іван Хома, Блаженніший Любомир Гузар, єпископ Гліб Лончина, отець-доктор Іван Дацько, якого змінив на цій посаді о.Марко Семеген.

Отець Марко Ярослав Семеген – випускник Тернопільської вищої духовної семінарії УГКЦ імені Патріарха Йосифа Сліпого. Після її закінчення здобув ступінь ліценціата Папського орієнтального інституту (Рим) у галузі літургійних наук та є докторантом цього ж вишу. У 2009 році його призначено віце-парохом української парафії Святих Сергія та Вакха в Римі, а в 2011-муі – пасторальним координатором для українців-греко-католиків Італії. Із січня 2014 року о. Марко-Ярослав Семеген – президент релігійного Товариства українців-католиків «Свята Софія».