Головна Новини СБУ повідомила про підозру колаборанту, який впроваджував стандарти освіти рф на Запоріжжі

СБУ повідомила про підозру колаборанту, який впроваджував стандарти освіти рф на Запоріжжі

Слідчі Тернопільського управління СБУ повідомили про підозру черговому зраднику, який на посаді «директора училища» допомагав загарбникам реалізовувати ворожу політику в сфері освіти у тимчасово окупованих районах Запорізької області.

Колаборантом виявився 39-річний житель Мелітополя.

До початку повномасштабного військового вторгнення росіян він заробляв на життя продажем автомобільних деталей та устаткування для сільськогосподарської техніки. Однак, після захоплення міста окупантами зрадник добровільно пішов на співпрацю із так званим «Міністерством освіти Запорізької області рф» та погодився очолити Мелітопольське вище професійне училище.

Окупаційна адміністрація Запоріжжя перейменувала навчальний заклад на «Государственное учебное заведение «Мелитопольское профессиональное училище №2», а колаборант, перебуваючи на посаді виконувача обов’язків його директора, розпочав активно впроваджувати в училищі освітні «стандарти» рф.

Передусім він зобов’язав підлеглих здійснювати навчання і виховання дітей російською мовою. Також за його вказівкою українські підручники з географії, біології та природознавства були замінені їхніми російськими «аналогами».

Користуючись своїм владним становищем, колаборант активно русифікував навчальний заклад та поширював у ньому кремлівську пропаганду. Зокрема, щочетверга він проводив «загальні лінійки», на яких переконував учнів та педагогів у позитивності «приєднання» Запорізької області до російської федерації, інформував їх про перебіг навчального процесу за стандартами освіти країни-агресора, а також розповідав про перспективи їхнього майбутнього вступу у російські ВУЗи.

Наразі слідчі спецслужби оголосили зрадника у розшук та заочно повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). За співпрацю з ворогом підозрюваному загрожує покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

Розслідування протиправної діяльності зрадника здійснюється за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури, а системна робота СБУ з документування злочинів колаборантів, які допомагають ворогу встановлювати свою владу на тимчасово захоплених територіях України, триває.