Головна Новини Санстанція б’є на сполох через вуличну торгівлю

Санстанція б’є на сполох через вуличну торгівлю

шептицького
Стихійний ринок

Спеціалістами Держсанепідслужби області щоденно аналізується рівень інфекційної захворюваності населення кожної адміністративної території, згідно отриманих первинних термінових повідомлень, та оцінюються результати епідрозслідування всіх випадків захворювання стосовно джерела інфекції, ймовірних факторів передачі та умов, що сприяли їх виникненню.
Враховуючи багаторічну динаміку та циклічність захворюваності гострими кишковими інфекціями, а також характерну сезонність, слід зазначити, що на території області в літній період можливий прогнозований ріст захворюваності у зв’язку з наявністю умов для поширення інфекції.
Причин такої сезонності декілька, адже влітку ми частіше п’ємо некип’ячену воду з-під крана і з відкритих джерел. А вживаючи велику кількість води, розбавляємо шлунковий сік, послаблюючи його захисну дію. Ми частіше споживаємо свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно вимиті. Влітку з’являється велика кількість комах – переносників інфекції. І, звичайно, влітку харчові продукти (особливо кремові кондитерські вироби, м’ясопродукти, молокопродукти, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування може не впливати на смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни.
Дуже часто можна побачити, що швидкопсувна продукція реалізується із недотриманням температурних режимів, умов реалізації.
Особливу небезпеку становлять продукти, що реалізуються в місцях стихійної торгівлі. Адже в цих місцях харчові продукти викладені прямо на землі і тут не здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринного та рослинного походження. Окрім цього, звертаємо увагу на торгівлю продуктами харчування іноземного походження з автотранспорту. Адже порушуються умови зберігання та реалізації швидкопсувної продукції, поряд з продуктами харчування реалізуються предмети побутової хімії. Відсутня супровідна документація на всю продукцію та інформація про цей продукт у доступній для сприймання споживачем формі. Про випадки гострих кишкових інфекцій, пов’язаних із вживанням харчових продуктів, придбаних в місцях стихійної торгівлі спеціалістами міського відділу ДУ Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України за I-ше півріччя поточного року направлено 5 інформацій начальнику ТМВ УМВСУ у Тернопільській області та голові Тернопільського міського формування «Охорона порядку» для забезпечення ними повноважень щодо ліквідації несанкціонованої торгівлі.
Слід зауважити, що не менш небезпечна їжа швидкого приготування (шаурма, гамбургери, хот-доги, паніні, жарені пиріжки, чебуреки та інші). Не можливо встояти проти апетитного запаху з цих торгових кіосків і перед яскравою рекламою на них. Але за цим може бути прихована від покупців небезпека придбання неякісної продукції. Ви ж просто не знаєте якої свіжості м’ясо, сосиски, що зараз так апетитно пахнуть. Та чи є у цих закладах умови для приготування такої продукції. Адже більшість з них не підключені до мереж водопостачання та каналізування, приготування такої їжі здійснюється з порушенням поточності технологічного процесу при недостатньому наборі приміщень, технологічного та холодильного обладнання, інвентаря, а також недотриманні умов миття торгівельного обладнання, відсутності спецодягу у продавців, проходження ними медогляду та дотримання ними правил особистої гігієни. Безпечніше буде з’їсти м’ясо, запечене вдома.
Слід зазначити, що в межах сьогоднішніх обмежених повноважень спеціалісти Держсанепідслужби не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень, а лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.
Держсанепідслужба у Тернопільській області з метою забезпечення санепідблагополуччя на території області та профілактики кишкових інфекцій, особливо у літній період, надає наступні рекомендації населенню:
-не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, де можна витребувати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продукції (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.); звертати увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин);
-мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, не готувати їжу про запас та багатокомпонентні страви, бажано обмежити вживання кулінарних (салати, заливне, холодець, паштети) та кондитерських виробів з кремом (торти, тістечка, желе), обов’язково зберігати швидкопсувну продукцію в холодильнику. Салати заправляти рослинним маслом;
-не пити воду із сумнівних джерел чи колодязів, не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах);
-батькам для приготування дитячих сумішей використовувати тільки кип’ячену воду (фасовану воду у заводській упаковці для дитячого харчування), слідкувати за умовами зберігання та термінами придатності відкритої упаковки сухої суміші;
-дотримуватися умов приготування страв. Не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами.
При виникненні перших ознак захворювання (слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення) обов’язково звертатися до лікаря.