Головна Новини Садовий перетворює Тернопіль на смітник (відео)

Садовий перетворює Тернопіль на смітник (відео)

Сміттєвози з львівськими номерами та львівським сміттям скинули сміття біля Малашівецького сміттєзвалища. Про це повідомляють громадські активісти, які виклали у мережу відповідні фото.

 

Львівське сміття у Малашівцях – доведено на 100 %

Уночі з 21 на 22 листопада дві сміттєперевізні машини скинули біля Малашівецького сміттєзвалища дві величезні купи львівського сміття. Водії діяли як справжні диверсанти. Заїхали на сміттєзвалище зі сторони села Малашівці та не доїжджаючи до самого сміттєзвалища скинули сміття на дорозі біля кар’єру. Охорона, яка контролює периметр сміттєзвалища, не змогла затримати злочинців. У купах сміття є безліч чеків з львівських магазинів та супермаркетів, лікарняні документи, пакети з «Нової пошти» з львівськими адресами. Тобто факт вивезення саме львівського сміття підтверджений на 100 %.

Таким чином, були вчинені дії, які несуть пряму загрозу екології краю. Сміття були викинуте поза полігоном, на територію, яка не призначена для цього, де не проводиться рекультивація.

Порушена стаття 239 КК України

Згіно екологічного права за такі дії передбачене покарання відповідно до статті 239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель».

«Забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров’я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років», – зазначено в законі.

Також такі дії можна трактували як сплановану акцію з метою завдання екологічної школи. І до відповідальності може бути притягнутий сам міський голова Львова.

«Ні міська рада Тернополя (на утриманні якої перебуває полігон), ні Малашівецька сільська рада офіційно не давали право меру Львова Андрію Садовому скидати львівське сміття. Тобто міський голова Львова, який особисто підписує всі документи на вивезення з міста сміття, безпосередньо причетний до цієї протиправної акції і може бути притягнутий до відповідальності», – прокоментували в Тернопільській міській раді.

 

Місцеві мешканці проти львівського сміття

«Приїхали, як якісь бандити. Нашкодили вночі і втекли. Це б, якби хтось своє сміття, свій гній висипав під ваші сходи. Так добрі сусіди не поводяться», – каже пані Марія з села Малашівці.

Також місцеві мешканці бояться, що львівське сміття тепер будуть постійно звозити до Малашівців і офіційно закликають втрутитися мера та депутатів міської ради Тернополя.

«Це як «пробний камінь». Львів’яни вигорнули у нас два Камази свого сміття. Якщо не буде відповідної реакції від тернопільської влади, вони будуть привозити знову і знову», – впевнений місцевий мешканець пан Михайло.

 

Тернопільська «Самопоміч»: «5 колона» Садового?

Таким чином, тепер справа за правоохоронними органами та владою Тернополя. Залишається відкритим питання, чи проковтне міська рада Тернополя львівську «сміттєву пігулку», чи буде й надалі Львів звозити на Тернопілля своє сміття. У міського голови Львова Андрія Садового є величезний козир у рукаві – фракція «Самопомочі» у міській раді Тернополя.

Не в останню чергу від депутатів з цієї фракції залежить, чи стане наш край відстійником для Львова. Вони мають обрати на чиїй вони стороні: своєї громади чи свого партійного боса.

А ситуація дійсно дуже серйозна. Приймати львівське сміття відмовилися всі області України. Залишилося лише Тернопілля. І львівські сміттєвози треба зупинити на початку.

Нагадаємо, зараз для того, щоб впорядкувати сміттєзвалище, Тернопільська міська рада виділяє щороку на рекультивацію 1 млн грн. Також муніципалітет укладає договір з сільською радою й кожного року виділяє близько 100 тис. грн на соціальний розвиток Малашівців.

Також відомо, що львівське сміття незаконно скидали на території Черкаської Вінницької, Волинської, Рівненської, Полтавської, Херсонської, Миколаївської, Житомирської, Київської областей, на Закарпатті та Буковині. Керівництво цих областей звернулося до правоохоронних органів та міського голови Львова з вимогою припинити забруднювати їх землі.

15139235_10206647307416159_1757073220_n 15086981_10206647307816169_85552344_n