Головна Новини Різдвяне диво: дворічній дівчинці з Тернопільщини провели транспланцію кісткового мозку

Різдвяне диво: дворічній дівчинці з Тернопільщини провели транспланцію кісткового мозку

операція

Справжнє різдвяне диво здійснили медики для родини дворічної Вікторії з Тернопільщини. Дівчинці, яка бореться з раком крові, провели операцію з трансплантації кісткового мозку від неродинного донора. 

Радісну новину повідомила Національна дитяча спеціалізована лікарня “Охматдит”, де 6 січня, перед самим Різдвом зробили операцію, пише Терен.

– Дворічна Вікторія стала 19-тою пацієнткою «Охматдиту» та 21-шою в Україні, якій провели неродинну трансплантацію кісткового мозку. Перша трансплантація цьогоріч припала на Різдво, тоді й здійснилося найзаповітніше бажання дівчинки та її батьків — Віка отримала шанс на повноцінне життя, – йдеться у повідомленні.

За здоров’я дитини спочатку боролися тернопільські лікарі, далі дівчинка потрапила до «Охматдиту». Одразу Вікторія проходила лікування у відділенні онкогематології, далі здоров’ям Вікторії займалась команда відділення трансплантації кісткового мозку, під керівництвом завідувача Олександра Лисиці.

– Медики робили все можливе для порятунки маленької пацієнтки: підбирали схеми хіміотерапії, розробляли стратегію лікування, готували організм дитини до трансплантації. Паралельно Український реєстр донорів кісткового мозку проводив роботу з пошуку донора для Вікторії. Через відсутність ремісії, дату трансплантації довелося переносити, – розповідають в лікарні.

Різдвяний подарунок для Вікторії зробив донор кісткового мозку з Польщі, який підійшов по всіх показниках. Хлопець поділився своїми гемопоетичними стовбуровими клітинками, щоб Вікторія перемогла рак крові й наступного року провела Різдво вдома, поряд з рідними.

Зараз дівчинка продовжує своє лікування у відділенні трансплантації кісткового мозку «Охматдиту».

– Попереду ще багато роботи, але ми віримо, що все вдасться, – кажуть медики.

Щоб стати донором кісткового мозку, потрібно зареєструватися на сайті Українського реєстру – ubmdr.org, який заснував тернополянин Роман Куць.

Також реєстр можна підтримати фінансово, адже аналіз ДНК кожного потенційного донора, який потрібен для наповнення реєстру, коштує 35€.

– Кожної години в Україні одній людині діагностують рак крові. Лише 25% хворих можуть мати родинного донора. Для інших необхідно знайти неродинного донора у спеціальних реєстрах.  Можливість співпадіння генотипів між двома випадковими особами дуже мала. Тому чим більше людей стали потенційними донорами кісткового мозку, тим більше шансів знайти необхідного донора для хворої людини, – повідомляють на сайті реєстру.

До слова, ліцензію на трансплантацію органів нещодавно отримала Тернопільська комунальна міська лікарня №2. Перш за все, йдеться про пересадки серця та нирки.