Головна Новини Роман Полікровський: «Підняття тарифів на водопостачання у Збаражі –обґрунтоване»

Роман Полікровський: «Підняття тарифів на водопостачання у Збаражі –обґрунтоване»

Тема підвищення тарифів на водопостачання у Збаражі викликала  активне обговорення. Особливо – з боку політичних опонентів діючого міського голови Романа Полікровського. Однак, за його словами, підвищення є цілком обґрунтованим.

Керівник Збаража розповів, що на даний момент на водовідведення (каналізацію) діють тарифи, розраховані у 2010 році, а введені в дію в лютому 2011 року, на водопостачання – введені в дію у 2014 р. Чи є зараз у магазинах щось за ціною 2010-го чи хоча б 2014-го? Напевно, ні.

«Чи підтримую я високі тарифи на водопостачання і водовідведення – ні, ні в якому разі, як і не підтримую підняття цін на хліб, м’ясо, овочі, фрукти, електроенергію, газ, одежу, пальне, проїзд в автобусах… Хоча ціни на це все зростають, не зважаючи ні на що. І я, як батько 5 дітей, дуже сильно відчуваю ці зростання цін, як і всі збаражани! – зазначив міський голова. – Свою думку  про тарифи висловлю тезово:

  1. Тарифоутворення.  Тарифи розраховують економісти МКП «Збараж», цей розрахунок оприлюднюється для ознайомлення і обговорення, після цього він розглядається на засіданні виконкому міської ради, і в разі затвердження, вступає в дію. Якщо не затверджений, повертається на доопрацювання.  Наголошую! На даний момент тарифи не піднято!
  2. Тариф формується, виходячи з вартості електроенергії (яка з цього часу зросла в декілька раз), мінімальної заробітної плати, податків, затрат на транспортування води і стоків, обслуговування та ремонт водопровідної системи та системи водовідведення й ін. Тому, зростання будь-якого з вище названих показників призводить до зростання вартості води і стоків.
  3. Враховуючи те, що донедавна протягом декількох десятків років всі каналізаційні стоки витікали в річку Гнізна  (а це великий удар по екології і як наслідок по здоров’ю нас і наших дітей), то діючий тариф на водовідведення складає 3,73 грн, і цього заледве вистачає на обслуговування та ремонт каналізаційної мережі міста. У цьому році введені в дію очисні споруди, завдяки яким в річку витікає чиста вода. Звичайно, що очисні споруди – це складна технічна і технологічна споруда, при функціонуванні якої використовується електроенергія і робоча сила, а це додаткові витрати, яких ще рік тому не було, тому діючий тариф не в силі покрити необхідні затрати.
  4. Щодо вартості очисних споруд. Вартість очисних споруд в м. Збаражі складає 15 млн. 847 тис. 80 грн.,  90% з яких місто отримало з державного бюджету і самотужки нам би ніколи не знайти таку суму. Важливо зауважити, що в цю вартість також ввійшов капітальний ремонт  каналізаційної насосної станції – КНС , де повністю замінено насосне обладнання, електротехнічне, проведено ревізію технологічних септиків, здійснено їх промивання. Щодо озвученої деким вартості у 6 мільйонів – це повна нісенітниця, адже у міськраді є проектно-кошторисна документація на очисні споруди ціною у 23 мільйони 448 тис. 648грн., яка виготовлена попереднім керівництвом міськради.
  5. Щодо того, що в Збаражі можуть бути найвищі тарифи. Збараж зараз чи не єдиний райцентр в області, в якому почали функціонувати сучасні новозбудовані очисні споруди потужністю 500м3 на добу, (в інших містах менш потужні) і коли це буде в інших містах, там тарифи також зростуть, навіть більше, як в Збаражі. Станом на даний момент діючі тарифи на водопостачання і водовідведення знаходяться десь в середині списку серед інших населених пунктів Тернопільської області, для прикладу, якщо в нас водопостачання зараз 7,57 грн , то у 20 населених пунктів в області ціна вища. По водовідведенню у нас 3,73 грн, то у 13 населених пунктах Тернопільщини тариф вищий!
  6. Щодо економії.  Прісна вода – це ресурс, який зараз дуже різко скорочується і навіть в нашій місцевості, де напевно, ніколи не було проблем з водою, в селах почала пропадати вода в криницях, а в південних районах Тернопільської області ця проблема стає однією з найгостріших. Для прикладу, в розвинутих країнах світу, вартість енергоносіїв (як і зарплати) досить висока, але навіть попри високі доходи пересічний німець чи американець дуже ощадливо поводиться з водою. Часто у них в душових кабінах встановлений пісочний годинник на 5 хвилин, і за цей час людина старається помитись, щоб не було надмірного використання води. Для прикладу, ми, сім’я з 9 чоловік, використовуємо 10-12 м3 води на місяць, але маючи герметичний септик, ми змушені дуже часто його відкачувати, тому затрати дуже великі – це й спричиняє економію. Ми ніколи не звертаємо особливої уваги, говорячи «кубічні метри» що один кубічний метр – це ціла тисяча літрів води або одна тонна води. Купуючи в магазині мінеральну воду за 5-6 гривень за 1 літр, ми не задумуємось, що за 2 літри магазинної ми отримуємо у свою квартиру цілу тисячу літрів з водопроводу. Запам’ятайте: один куб – це одна тисяча літрів води!!! А якщо перевести вартість води у вартість пачки цигарок, яку переважна більшість курців викурює за 1 день, а це 15-20 гривень, то в місяць набігає сума 450-600 грн, а про вартість спиртного я взагалі мовчу.
  7. Проблема необлікованої води.  Усіх абонентів МКП «Збараж», що користуються водопостачанням, є 2815, з них не обладнано лічильниками – 381, і вони обліковуються розрахунковим методом, що не сприяє економії і не дає можливості точно облікувати використану воду.  За 2,5 роки,  які я працюю міським головою, 320 абонентів встановили лічильники, тому за короткий час нам вдалось майже наполовину скоротити кількість абонентів без лічильника. Тому, принагідно звертаюсь до усіх, хто не має лічильника води, – облаштуйте лічильники, це допоможе вам більш раціонально використовувати воду і принесе економію!
  8. Щодо оренди приміщення очисних споруд. При підготовці проекту будівництва очисних споруд, беручи до уваги підземну каналізаційну мережу і близькість до КНС (каналізаційно-насосної станції), було вибране приміщення колишнього енергокорпусу старого заводу «Квантор». Враховуючи те, що ця  будівля  не була  задіяна , стояла пусткою, то було доцільно використати її для потреб очисних споруд. Дана територія належить до Національного заповідника «Замки Тернопілля» і відповідно  – до державної власності. В свою чергу, я неодноразово звертався в Міністерство культури України, якому підпорядковуються  «Замки Тернопілля» щодо передачі цього приміщення на баланс МКП «Збараж», але, на жаль, на даний час нам ще цього не вдалось добитись. Дуже важливою в даній ситуації є позиція керівництва НЗ «Замки Тернопілля», яке може пришвидшити процедуру передачі цієї будівлі, якщо поставить інтереси збаражан на належний рівень! Всього лиш потрібно перейменувати будівлю Енергокорпусу в будівлю Очисних споруд і тоді ця будівля буде відповідати переліку майна, яке може бути безкоштовно передане з державної в комунальну власність. Боремось! Якщо хтось з депутатів хотів би вирішити проблему, а не піаритись на ній, то допоміг би з цим питанням. Це реально може зменшити розрахунковий тариф на водовідведення і я переконаний, що ми цього доб’ємось, коли будемо це робити разом!
  9. Враховуючи те, що зараз в Україні досить високі тарифи на газ, електроенергію і як наслідок  на водопостачання і водовідведення, то усіх, хто не здатен сам оплатити комунальні послуги, держава забезпечує субсидією. Система субсидій діє у всьому світі і не є чимось негативним, радше позитивним. Я переконаний, що багато збаражан цього року не платили за енергоносії, адже ці витрати погашала субсидія. Серед усіх абонентів МКП Збараж, яких є 2815, цього року користувалось субсидією 1789 абонентів, тому  у разі вимушеного зростання тарифу на водопостачання і водовідведення усі, чиї доходи не дозволять погасити оплату, їм буде надана субсидія.
  10. Що робити далі? Чи витрачати бюджетні кошти на погашення збитків МКП Збараж? Адже бюджетні кошти – це кошти всієї громади, в тому числі й тих, хто не користується централізованим водопостачанням і водовідведенням,  то чому за їх рахунок вирішувати проблему? Можливо, краще ці кошти використати на те, чим зможуть користуватись усі збаражани – тротуари, дитячі і спортивні майданчики, освітлення і т.п.? А ще потрібно модернізувати систему водопостачання і водовідведення, свердлити нові свердловини для якісного забезпечення водою жителів міста, забезпечувати належний сервіс діючої системи. Чи можемо ми допустити, щоб МКП «Збараж» стало банкрутом і як наслідок подавало воду по годинах чи повністю зупинилось водопостачання і водовідведення? А можливо, ці «захисники» людей від високих тарифів цього й чекають, а завтра в один голос кричатимуть, що влада не справилась і не в змозі забезпечити людей водою і водовідведенням? Можливо, ця політична вигода і сумнівні політичні дивіденди – це бажання реваншу і велика жага влади?  Підняття тарифу – це болісний, але вимушений крок, який дуже не приємний як мені, так і усім працівникам МКП «Збараж», але при зростанні електроенергії і заробітної плати неможливо утримуватись на плаву зі старим тарифом! Якщо хтось з бажаючих може розробити більш кращий економічно обґрунтований тариф, то МКП «Збараж» з радістю прийме такого спеціаліста на роботу економістом!

На завершення додам,   я вважаю, що збаражани мудрі і зуміють розпізнати, де справжнє піклування про громаду, а де дешевий популізм. Разом з місцевими мешканцями ми подолали не одні труднощі, і переконаний, що подолаємо і ці, нікому не дамо розхитати ефективну роботу міської ради і комунального підприємства , і разом будемо розвивати наше місто, підтримувати ті позитивні зміни, які зараз активно втілюються в життя міста».

Ірина СИСКО