Головна Новини Розслідування щодо законності забудови навколо парку Національного відродження

Розслідування щодо законності забудови навколо парку Національного відродження

Є кілька тем, на яких дуже легко рекламуватися депутатам. Якщо толком нема що показати зі своєї роботи, то відразу в хід ідуть такі теми, як сміття, забудова парків та ще кілька резонансних.

І як не дивно, такі схеми спрацьовують. Людям ніколи розбиратися в деталях проблеми, а вдалий заголовок і знимка депутата у вишиванці, який стоїть на сторожі захисту громади, роблять свою справу.

Так вийшло і цього разу, коли деякі депутати-правдолюби вирішили «лягти кістками» і завадити будівництву в парку Національного відродження. Але не все так просто, як здається. Для піару бурхливої діяльності і викриття «нєгодяїв» вибрали ділянку, яка справді межує з парком.

1476984268 rizne карта2

1476984269 rizne карта3

Катавасія почалася ще в квітні 2014 року, коли на вул. 15 квітня розпочали підготовчі роботи для будівництва готелю. Дана земельна ділянка, де буде зведений готель, не знаходиться у межах парку, а представляє собою уже роками асфальтовану площадку, де колись розміщувались пересувні цирки.

Будівельні роботи там виконує комунальне підприємство «Тернопільбудінвестзамовник» за кошти інвестора, а відповідні дозвільні документи на проведення будівельних робіт були оформлені ще наприкінці 2012 року. Так, рішенням сесії від 20 грудня 2012 року був затверджений проект щодо відведення земельної ділянки площею 0,6 га під будівництво готелю з закладом харчування.

Ось текст рішення сесії:

6/27/99 від 20.12.2012 року

Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул. 15 Квітня КП фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради

Розглянувши звернення комунального підприємства фірми “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради, керуючись ст.12,92,123 Земельного кодексу України, враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі, з питань містобудування, міська рада ВИРІШИЛА:

1.Затвердити комунальному підприємству фірмі “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради (ід.код ______________) проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул. 15 Квітня.

2.Надати в постійне користування комунальному підприємству фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради (ід. код ______________) земельну ділянку площею 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул. 15 Квітня.

3.Після проведення державної реєстрації державного акта на право постійного користування землею, віднести земельну ділянку, зазначену в п.2, до земель житлової та громадської забудови.

4.Зобов’язати комунальне підприємство фірму “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради в місячний термін оформити право користування земельною ділянкою відповідною документацією.

А ось так голосували депутати, коли приймали рішення про будівництво готелю. Місця на просторах Інтернету багато, тому подаємо результати голосування повністю:

ВІДКРИТЕ ГОЛОСУВАННЯ

27 сесія

від   20.12.2012 11:59

Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,6000га під будівництво готелю з закладом громадського харчування за адресою вул.15 Квітня КП фірмі “Тернопільбудінвестзамовник” Тернопільської міської ради

Про затвердження проекту вул.15 Квітня КП

Рішення ухвалює БІЛЬШІСТЬ ВІД ЗАГАЛЬНОГО СКЛАДУ

Фракція ВО ‘Свобода’

№ п/п Прізвище, Ім’я, По-батькові  Вибір
 1  Бурда Ірина Йосипівна  ЗА
 2  Гладкий Михайло Петрович  ЗА
 3  Головко Михайло Йосифович  відсутній
 4  Грегоращук Андрій Любомирович  ЗА
 5  Дробатюк Віталій Костянтинович  ЗА
 6  Дулеба Ігор Богданович  ЗА
 7  Карпінський Володимир Михайлович  ЗА
 8  Костів Ігор Євстахович  ЗА
 9  Липка Ігор Михайлович  ЗА
 10  Маціпура Костянтин Володимирович  ЗА
 11  Напора Олег Романович  ЗА
 12  Окаринський Михайло Михайлович  ЗА
 13  Паньків Віктор Іванович  ЗА
 14  Попадин Богдан Йосипович  ЗА
 15  Приходько Сергій В’ячеславович  ЗА
 16  Сисюк Андрій Григорович  ПРОТИ
 17  Сороколіт Іван Леонідович  ЗА
 18  Строєвус Андрій Васильович  ПРОТИ
 19  Танчук Сергій Олегович  ЗА
 20  Фартушняк Юрій Анатолійович  ЗА
 21  Фарцабей Анатолій Юліанович  ЗА
 22  Фостик Василь Богданович  ЗА
 23  Хімейчук Іван Сергійович  ЗА
 24  Хоркавий Віталій Володимирович  ЗА
 25  Чайківський Ярослав Федорович  ЗА
 26  Чорненький Михайло Володимирович  ЗА
 27  Шаюк Олег Миколайович  відсутній
 28  Швайка Володимир Дмитрович  ЗА
 29  Шило Андрій Йосипович  ЗА
 30  Шумило Олег Степанович  ЗА
   УСЬОГО:   30

Фракція Партії регіонів

№ п/п Прізвище, Ім’я, По-батькові  Вибір
 1  Баранов Костянтин Володимирович  відсутній
 2  Білик Мирослав Миколайович  НЕ ГОЛОСУВАВ
 3  Гнатів Микола Ярославович  відсутній
 4  Гоч Петро Володимирович  відсутній
 5  Дзюбак Олена Володимирівна  відсутній
 6  Лукін Василь Миколайович  відсутній
 7  Мамаєв Сергій Володимирович  відсутній
 8  Муц Володимир Орестович  відсутній
 9  Муц Оксана Іванівна  відсутній
 10  П’яла Богдан Петрович  відсутній
 11  Цимбалюк Віталій Михайлович  відсутній
   УСЬОГО:   11

Позафракційні депутати

№ п/п Прізвище, Ім’я, По-батькові  Вибір
 1  Бабюк Марія Петрівна  ЗА
 2  Вітвіцький Олег Іванович  ПРОТИ
 3  Джус Михайло Ярославович  НЕ ГОЛОСУВАВ
 4  Кирик Сергій Кузьмич  ЗА
 5  Ландяк Петро Дмитрович  відсутній
 6  Надал Сергій Віталійович  ЗА
 7  Ратушняк Михайло Михайлович  ПРОТИ
 8  Сандій Олексій Йосипович  НЕ ГОЛОСУВАВ
 9  Смакоуз Віталій Георгійович  ЗА
 10  Турський Ігор Володимирович  ЗА
   УСЬОГО:   10

Фракція ‘Наша Україна’

№ п/п Прізвище, Ім’я, По-батькові  Вибір
 1  Карпишин Наталія Іванівна  ЗА
 2  Климчук Олег Андрійович  ЗА
 3  Лило Василь Йосипович  ЗА
 4  Мандзій Петро Васильович  ЗА
 5  Похиляк Ольга Петрівна  ЗА
   УСЬОГО:   5

Фронт змін

№ п/п Прізвище, Ім’я, По-батькові  Вибір
 1  Гринчишин Петро Семенович  відсутній
 2  Заставний Роман Йосипович  відсутній
 3  Кузьма Володимир Антонович  НЕ ГОЛОСУВАВ
 4  Мастюх Андрій Павлович  відсутній
 5  Юрик Тарас Зіновійович  НЕ ГОЛОСУВАВ
   УСЬОГО:   5

УСЬОГО ПРОГОЛОСУВАЛО:  45

З НИХ:

“ЗА”:  36, “ПРОТИ”:  4, “УТРИМАЛОСЬ”:  0, “НЕ ГОЛОСУВАЛО”:  5, 

   РІШЕННЯ ПРИЙНЯТО 

Неважко побачити, що в той час депутати, котрі зараз рвуть на грудях сорочки і кричать про забудову парку, одностайно голосували «За» і підписували експлікації. Але пройшов час і вже щось змінилося в планах обранців. Тепер протернопільські «більшовики» вирішили розгорнути кампанію в протилежну сторону…

Цьому рішенню передувало ще одне, яке було прийняте на двадцять п’ятій сесії Міської ради від 5 жовтня 2012 року про затвердження проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території рекреаційного призначення – парку «Національного відродження»:

1476984267 rizne сесія4

1476984268 rizne сесія5

Як видно з рішення, спірна ділянка не виводилась з меж парку. Тобто, ще на той час вона вже була відведена раніше. Спробуємо дослідити, що ж це за ділянка.

Ось що ми маємо на плані зонування території міста датованому 2014 роком:

1476984268 rizne карта2014 6

Ділянка знаходиться за межами парку, як і передбачено затвердженими межами. Є ще один документ, який теж наглядно демонструє, що ділянка до парку не має жодного відношення. Це генеральний план Тернополя від 2013 року. В розділі «Межі парків» можна знайти таку інформацію:

1476984269 rizne карта2013 7

Є ще Історико-архітектурний опорний план міста Тернополя, на якому в розділах ландшафту і видового розкриття теж чітко видно, що ділянка 0,6 га парку не належить.

1476984268 rizne картаопорна8

1476984268 rizne картаопорна9

Але є ще один цікавий план від 2010 року. Цей план приймали, коли в Тернополі головував Роман Заставний, який і прийняв Генплан без чітких меж парків, 5 жовтня 2012 року були встановлені і проголосовані на сесії ТМР чіткі межі та площа парків. Ділянку окремо не виділяють. Тобто, якщо навіть припустити, що в 2010 році ця ділянка входила в «зелену зону», то відокремили десь в період 2010-2011 років. А в 2012 році рішенням сесії затвердили межі усіх тернопільських парків.

1476984268 rizne карта2010 10

Міський голова Сергій Надал на презентації генерального плану в 2013 році повідомив, що межі парків є чітко визначені. Відповідно жодні дозволи на проведення будівництва тих чи інших об’єктів  не можуть бути видані на території, які належать до меж парку.

– Є принципова позиція і міського голови, і депутатського корпусу, і виконавчого комітету. Це питання є на особливому контролі. Жодних дозволів, погоджень проведення будівництв об’єктів, які заборонені на цих територіях, проводитися не буде за виключенням об’єктів культурно-рекреаційного призначення, які можуть на цих територіях будуватися.  Ті будівництва, які проводилися на території тих чи інших парків, які надавалися дозволи, погодження, виділялися земельні ділянки,  на сьогоднішні день ми не можемо говорити, що хтось веде будівництво на межі парку. То будівництво, яке здійснюється, воно знаходитися на території, яка не є межею парків. Рішення про надання відповідних дозволів давалися ще до 2010 року і це враховувалося при складанні меж територій парків, які у 2010 році приймалися, які зараз затверджувалися проектним інститутом і які проходили державну експертизу.

Тому і незрозуміла зараз позиція деяких «більшовиків», які організували сенсацію на рівному місці без аналізу ситуації, причому жодних вагомих підстав для цього нема. Ситуація швидше підходить для народної приказки про те, як само мішок рве і само кричить.

Також цілком можливо, що весь цей ажіотаж розгорівся не тому, що там будують готель, а тому, що не ті будують. Але це вже питання риторичне і шукати на нього відповідь – справа невдячна.

Замість того, щоб робити таку дешеву рекламу себе коханого, може варто подивитись на досвід сусідніх європейських держав? Депутати люблять їздити «за досвідом» і знимкуватися на відпочинках, тому мали б звернути увагу, що в містах Європи теж не забудовують парки, але довкола цих парків організовують різноманітні сервіси та атракції, заклади проживання і харчування. Та навіть в самих парках цікаво облаштовують лікувальні, відпочинкові, банеологічні та інші структури.  Але в Тернополі чомусь ще перемагає політичний піар замість здорового глузду.

Як там казав дід Панас?

За інформацією: «Бізнес Компаньйон Тернопіль»