Головна Новини Розроблена дорожня карта реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Тернопільській...

Розроблена дорожня карта реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Тернопільській області

У рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», що здійснюється Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку, 14-15 травня 2019 року у м. Києві відбувся семінар-нарада для членів Міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей при Тернопільській обласній державній адміністрації. На нараді обговорювалися результати досліджень, проведених консультантом з реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей у Тернопільській області, та на їх основі сформувалася «дорожня карта» додаткових заходів щодо попередження потрапляння дітей до інтернатних закладів.

Учасники семінару погодилися, що необхідно взаємодіяти між різними підрозділами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Тернопільської області для попередження направлення дітей до інтернатних закладів. Серед першочергових заходів, що сприятимуть підвищенню відповідальності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування за захист дітей, підтримку вразливих сімей з дітьми, зменшенню залежності від інтернатів будуть:

  • Проведення впродовж травня-червня 4 зональних міжвідомчих семінарів з питань деінституціалізації, розвитку послуг для сімей з дітьми та механізмів прийняття рішень в найкращих інтересах дитини. Учасниками цього заходу будуть заступники голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, ОТГ, керівники районних, міських відділів освіти, соціального захисту, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служб у справах дітей, районні педіатри, керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги та представники неурядових організацій.

  • Здійснення моніторингу становища сімей та родинного середовища, дітей, які цілодобово утримуються в закладах інституційного догляду. Вивчення ситуації щодо здатності батьків виховувати своїх дітей та забезпечувати їхню безпеку та розвиток у випадку їхнього повернення з інтернатного закладу.

  • Перегляд порядку влаштування дітей до інституційних закладів обласної комунальної власності різного типу і підпорядкування на основі механізму гейткіпінгу (запобігання розміщення дітей в інтернатних закладах).

  • Робота в об’єднаних територіальних громадах з питань розвитку послуг. Спонукання громад до введення фахівця із соціальної роботи.

  • Підбір і підготовка професійних патронатних вихователів для вирішення проблеми тимчасового догляду за дитиною, яка потребує захисту.

На наступному етапі, крім роботи з органами влади, буде розроблено та реалізовано комплексні плани трансформації інтернатних закладів.

«Деінституціалізація – це благополуччя кожної дитини, а не статистика чи зміна статуту інтернатного закладу. Потреби та інтереси кожної дитини мають стояти на першому місці. Сьогодні, ми вже чітко усвідомлюємо, який нелегкий шлях необхідно пройти, і впевнені в правильності обраної стратегії та методології, запропонованих Консультантом. Сподіваємось, що завдяки реалізації усіх заходів, передбачених проектом, значна частина дітей при підтримці громад зможе повернутись до своїх батьків та навчатись у місцевих школах» – відзначила Світлана Беспоповцева, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Розроблена дорожня карта в травні буде винесена на затвердження міжвідомчої робочої групи з реформування інтернатних закладів при Тернопільській обласній державній адміністрації та впроваджуватиметься Міністерством соціальної політики за підтримки консультанта.

Довідка. Упродовж січня-квітня Консультант проекту «Розробка та впровадження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів для дітей в Тернопільській області)» у співпраці з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування області і за участі неурядових організацій провів низку досліджень, зокрема щодо стану дітей, які виховуються в інтернатних закладах області, причинах та механізмах потрапляння дітей до інституцій, наявності освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг для вразливих дітей, сімей з дітьми за місцем їх проживання тощо.

Основні дані та висновки: в інституційних закладах області станом на 01.04.2019 року перебуває 2443 вихованців, з них – 51,1% на цілодобовому перебуванні. При чому, як свідчать результати дослідження, 520 дітей проводять у цих закладах понад 3 роки. 92 % вихованців мають одного чи обох батьків, 8% – статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Середня вартість утримання однієї дитини в інтернатних закладах складає 79,6 тисяч гривень на рік, а в обласному спеціалізованому будинку дитини вартість утримання однієї дитини складає 254,2 тис. грн. В усіх інституційних закладах області працює 1732 працівників. З них 56% – це педагогічний та медичний персонал, решта – технічний. Водночас потенціал системи надання соціальних послуг (в тому числі, реабілітаційних), спрямованих на підтримку, супровід вразливих сімей з дітьми, профілактику соціального сирітства, складає 113 надавачів. При цьому, більшість послуг зосереджена в обласному центрі чи в містах обласного підпорядкування. У системі надання соціальних послуг зайнято 2557 спеціалістів. Це у середньому 1 спеціаліст на 124 особи вразливих категорій населення, що унеможливлює здійснення своєчасних та ефективних заходів з підтримки вразливих сімей з дітьми. Як показало дослідження, в області недостатньо розвинуті послуги альтернативного сімейного догляду за дітьми, наприклад, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та сім’ї патронатних вихователів.