Головна Новини Розкішні авто треба оподатковувати

Розкішні авто треба оподатковувати

Oleg-BarnaПро це заявив народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Олег Барна на брифінгу у Верховній раді.

За словами депутата, сьогодні на порядку денному Верховної Ради стоїть законопроект №1868 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування окремих транспортних засобів, що можуть бути віднесеними до предметів розкоші)».

«В проекті закону пропонується встановити, що об’єктами оподаткування є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років, вартістю більше ніж 50 000 євро, а також мотоцикли, моторні човни, яхти, літаки і гелікоптери, які використовувалися до 5 років», – сказав депутат.

Олег Барна наголошує на тому, що законопроектом пропонується метод нарахування податку, який відповідатиме європейським стандартам. Зокрема,  щодо оподаткування дорогих транспортних засобів з початковою вартістю, відповідно до каталогу чи єдиної ціни в салонах країни на час купівлі і величини податку на котрих зростає пропорційно до їх вартості.

«Розмір податку пропорційно залежатиме від об’єму та потужності двигуна. Так, об’єктами оподаткування є легкові автомобілі початкова вартість (вартість нового автомобіля відповідно до каталогу чи

єдиної ціни в салонах країни на час купівлі) яких більша ніж 50 000 євро. Із збільшення віку автомобіля  через 5 років податок зменшується в два рази», – наголошує автор законопроекту

Він зазначив, що органами виконавчої влади буде встановлена єдина ціна оподаткування даної марки моделі, що унеможливить будь-які корупційні ризики.

«Прийняття цього законопроекту дозволить забезпечити соціальну справедливість та  зменшити податкове навантаження на нижчий та середній класи суспільства», – додав Барна.