Головна Новини Роздільний збір сміття: Агрохолдинг «МРІЯ» підтримує екологічні ініціативи

Роздільний збір сміття: Агрохолдинг «МРІЯ» підтримує екологічні ініціативи

За різними оцінками, в Україні від чотирьох до семи відсотків території завалено сміттям. Це ті звалища, які неможливо уже знищити, і які уже ніколи не будуть родючими. Закон, що зобов’язує українців сортувати відходи, має допомогти впоратись із екологічними проблемами. Та поки держава шукає механізми його впровадження, на теренах Тернопільщини є міста, які уже вчаться правильно поводитись із відходами.

З початку цього року українці повинні поводитись з сміттям «по-європейськи». Тобто сортувати відходи за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України “Про відходи”, до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році. Для реалізації вимог закону повинен працювати механізм на державному рівні, який би мав передбачати наявність прибудинкових сміттєвих баків за видом матеріалу, організованого вивезення відходів і налагодження системи переробки відсортованої сміттєвої сировини. Проте сьогодні налагодженої системи немає. Державні служби підтверджують, що поки на повну реалізувати вимоги не можна:

  • Закон, про вимоги якого всі говорять, є на даний час більш декларативним, ніж дієвим. І немає ще, на жаль, розробленої інструкції, чіткого механізму, як запровадити сортування на місцях, тому на даний час нам залишається самим бути більш відповідальними і здійснювати сортування. Можна відносити в пункти прийому скло, макулатуру і так далі, – розповідає начальник відділу благоустрою та екології ЖКГ ТМР Оксана Лобурак.

Поправка, яка забороняє захоронення на полігонах непереробних побутових відходів складена у відповідності до двох Директив ЄС,  які врегульовують поводження із сміттям у країнах Європи. З початку 2018 р законодавство зобов’язує українців папір, скло та пластик викидати у різні контейнери. За словами заступника начальника управління ЖКГ та енергозбереження Тернопільської ОДА Софії Близнюк роздільне збирання сміття в області запроваджено вже останніх пару років, зараз 112 населених пунктів пробують ділити сміття. Але під сортуванням розуміють викидання пластику у сітки, що розміщуються біля контейнерів. Щоб повністю реалізувати вимоги законодавства, цього недостатньо. Проте у Тернопільській області є районні центри-новатори, у яких запроваджено цілі екологічні проекти по роздільному збору відходів. Ініціативи «Європейська Козова» та «Зборів крокує у Європу» – це пілотний проект Агрохолдингу «МРІЯ», який уже з осені 2017 року успішно реалізовується. У рамках проекту в обох населених пунктах облаштовано 50 сміттєвих майданчиків, кожен – з комплектом із трьох контейнерів різних кольорів: для паперу, скла та пластику. Загалом на реалізацію ініціативи Агрохолдинг «МРІЯ» вже виділив понад 300 тис. грн.
Поштовхом до впровадження масштабного екологічного проекту стала наукова робота гімназистки Зборівської гімназії Христини Ремез. Напередодні дівчина проводила опитування для формулювання географо-краєзнавчої характеристики краю. Виходячи з неї, стало зрозуміло, що у місті є дві нагальні екологічні проблеми – відсутність водоочисних споруд та сміттєва проблема. Христина зупинилась на останній. Після цього було проведено опитування містян – чи будуть вони сортувати відходи. Відповіді зборівчан потішили – люди готові допомогти Зборову крокувати у Європу.
Ініціативні учні із Козови також перейнялись екологічними проблемами і допомогли провести агітаційну роботу серед місцевих жителів. Тож проекту «Чиста Козова» вдалось успішно залучити молодь до вирішення нагальних проблем селища. А перехопила екологічну ініціативу місцева влада, реалізувати допоміг Агрохолдинг «МРІЯ». Організаційна робота в обох населених пунктах тривала 3 місяці, після чого проект втілили у життя. До агітаційної роботи були залучені навчальні заклади Козови та Зборова, які проводили флеш-моб, пізнавальні вистави, просвітницькі бесіди з містянами. Адже за словами місцевих школярів, щоб проект прижився, потрібно починати із себе.

  • Люди спершу трошки скептично поставилися до акції, але ми вважали своїм обов’язком долучитися до неї і заохотити якомога більше людей, – розповідає учениця Козівської гімназії Юлія Бурдаш. – Адже завдяки таким проектам ми можемо зробити нашу Козову трошки чистішою і на крок ближчою до Європи. Уже зараз помітно, що люди набагато активніше почали сортувати сміття, з розумінням поставилися до нововведення. Наше селище справді стала набагато чистішим, за що ми дякуємо всіх, хто підтримав цю акцію.- ділиться про успіхи активістка.

Підтримали екологічну ініціативу і місцеве духовенство. Уже 10 років працює екологічне бюро Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ. Долучалось воно до вирішення низки всеукраїнських екологічних питань. Проекти «Європейська Козова» та «Зборів крокує у Європу» – не стали виключенням. Референт екологічного бюро Василь Шафран висловив підтримку проекту та провів просвітницьку роботу серед релігійної громади краю.

  • Ми найперше у просвітницький спосіб намагаємося достукатися до наших вірних і до всіх людей доброї волі, до всіх віруючих людей, і тих, які розуміють потребу у цьому, хто вміє мислити глобально, аналізувати ситуацію, – розповідає отець Василь. – Наш людський обов’язок – прийти у цей світ і підтримувати його в порядку і чистоті. Ми є тими, хто користується Божими дарами, і ми є відповідальні за все, що Бог сотворив, і ми є відповідальні перед майбутніми поколіннями, за те, що ми їм передаємо. Тому церква закликає всіх віруючих приєднатися до таких і подібних їм акцій, тому що це наш обов’язок, обов’язок відповідальності.

Підтримка подібних проектів дає місту не лише можливість вирішити екологічні проблеми, але й збагатити місцевий бюджет. Адже відсортоване сміття – це сировина для подальшої переробки. Тобто комунальні підприємства не просто збирають відходи, а відправляють на переробку або знаходять підрядників, які цим займаються. За це надходять кошти, які потрапляють у місцевий бюджет. У рамках проекту Агрохолдинг «МРІЯ» для обох райцентрів придбав спеціальний прес, щоб відсортоване сміття можна було спресувати для подальшого транспортування. Ця техніка допомагає максимально компактно перевозити відходи і, відповідно, економити на логістиці. Для придбання одного пресу Компанія направила 70 тис. грн.
Проект з сортування сміття реалізований в рамках соціальної програми Агрохолдингу. Агрохолдинг «МРІЯ» вбачає головну мету ініціативи у збереженні довкілля шляхом розвантаження сміттєзвалищ. Велику роль тут відіграє популяризація серед населення роздільного збору сміття.

«У нас є ціла соціальна програма взаємодії з громадами, адже ми за соціально відповідальний бізнес, – розповідає директор Благодійного фонду Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. – Реалізовуємо її пріоритетно в тих населених пунктах, де ми працюємо. Таким чином ми прагнемо віддячити нашим пайовиками за те, що довірили нам свою землю в обробіток. Сподіваємось, що спільні зусилля Агрохолдингу «МРІЯ», місцевої влади, відділу освіти, духовенства, молодіжної організація НСОУ «Пласт» зможуть змінити ставлення містян до сміття. Адже варто пам’ятати – все, що ми залишаємо після нас, перейде нащадкам».

Крім металевих сітчастих контейнерів для збору пластику, пластмасових контейнерів синього та зеленого кольору, були закуплені офісні контейнери для сортування. Паперові баки активісти рознесли по державних установах, школах. Передбачені спеціальні контейнери і для батарейок, встановили їх у магазинах техніки та території комунальних підприємства.

У Компанії розповідають, що побачивши успіх проекту у Зборові та Козові, адміністрації інших районів звертаються за допомогою у впроваджені таких екологічний інновацій в їхні населені пункти. Так, активно зацікавились проектом влада м. Бережан. Про співпрацю зараз ведуться переговори. Але для Компанії це показник ефективності подібних проектів і наступним його етапам стане поширення у інші райони.