Головна Новини Розвінчуємо міфи: Вироблення енергії з альтернативних джерелах — це здоров’я людей та...

Розвінчуємо міфи: Вироблення енергії з альтернативних джерелах — це здоров’я людей та економічний розвиток

котельня

У людській історії не раз було, коли саме міфи блокували прогрес. Довгий час розвиватися залізниці заважало припущення, що люди будуть сходити з розуму через надто високу швидкість потягів порівняно з традиційними для того часу кінними екіпажами. Непідтвердженими міфами користуються не зовсім чесні люди, щоб вводити в оману більшість. А корисний прогрес через це стоїть.

У Європі активно використовують альтернативу 

Тоді, коли Європа активно відмовляється від російського газу, переходить на альтернативні джерела енергії, зокрема використовує енергію біомаси, торфу — у Тернополі ці слова викликають суспільне занепокоєння. Пов’язано це з міфами створеними або через незнання, або ж через свідоме перекручування інформації. Проте саме практика доводить — альтернатива — це екологічно і безпечно для людей.

Фінляндія — це країна озер та лісів. Її часто порівнюють з Україною через подібну долю. Їй доводилося тричі у минулому столітті воювати за свою незалежність від “російського брата” в тому числі у енергетичній сфері. Фіни зробили висновки. На сьогодні лише 7 % у енергобалансі цієї країни складає газ. Близько 36% у національному енергобалансі складає торф та продукти його переробки, тобто крихта, пелети, брикети. Пальне для найбільшої у світі ТЕЦ на біомасі (Alholmens Kraft) на 45% складається з торфу. Подібним шляхом йдуть і сусідні скандинавські країни, зокрема Швеція, де частка альтернативних джерел енергії давно перевищила третину. Реалізовувати програму переходу на почали ще у 1980-х. При цьому більшість традиційних викопних джерел енергії таких, як вугілля та газ здорожчали більше ніж на 100%. Тоді, як ціни на альтернативне пальне вироблене з деревини, торфу, соломи змінилися набагато менше. До рівня Скандинавії підтягуються і країни Прибалтики, де до чверті усього спожитого тепла виробляється на біомасі. 

Альтернатива — це безпечно та екологічно

Чому для прикладу треба брати саме країни Північної Європи? Бо саме тут надвисокі норми захисту населення і довкілля. Об’єкти (котельні, ТЕЦ) часто знаходяться у межах міст. Проте тут не говорять про “новий чорнобиль” через відмову від газу і перехід на солому, торф, деревину. Навпаки, тут бачать в цьому позитив. Фінляндія згідно власної енергетичної програми планує, що вже 2018 року кількість тепла виробленої з альтернативи перевищить кількість вироблену з традиційних енергоносіїв. 

Самі ж стандарти життя вказують на те, що альтернатива жодним чином не шкодить здоров’ю, а швидше навпаки. За індексом соціального розвитку Фінляндія цього року посіла друге місце. Цей індекс включає в себе такі показники, як доступність житла і медицини, доступ до технологій та освіти. Фінляндія входить до 20 країн світу з найвищими стандартами захисту довкілля та розумного управління ресурсами згідно Індексу екологічної ефективності, що є комплексним порівняльним показником успішності екологічної політики країн. Вже згадана найбільша у світі ТЕЦ на біомасі (Alholmens Kraft) належить також до найбільш екологічно чистих підприємств і має міжнародний сертифікат системи екологічного управління згідно стандарту ISO 14001, що свідчить про дотримання високих вимог у поводженні з довкіллям. Фінляндія належить також до 30 країн світу з найвищим індексом людського розвитку, що створений для порівняльної оцінки бідності, грамотності, освіти, середньої тривалості життя, здоров’я, соціальної захищеності, довголіття, екології. На те, що у Фінляндії все добре з довкіллям і здоров’ям людей, вказує і той факт, що середня тривалість життя у цій країні складає 82 роки. В Україні цей показник приблизно на 10 років менший. 

Тобто, практика доводить — розумне впровадження альтернативних енергоносіїв не веде до негативних наслідків, а, навпаки, вивільняє додаткові ресурси, які можна спрямувати на покращення країни та життя людей.

Міжнародний контроль і розумне впровадження

В Україні, і Тернополі зокрема, значна частина проектів реформування ЖКГ реалізовується за сприяння НЕФКО. Це коротка назва Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), створеної в 1990 році п’ятьма країнами Північної Європи: Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією. Штаб-квартира корпорації знаходиться у Фінляндії. У самій назві зроблено наголос на екологічності, тобто на безпечності для людей і довкілля проектів, які фінансує НЕФКО. У Тернополі більшість проектів з впровадженням альтернативної енергетики пов’язані з європейськими структурами, зокрема з НЕФКО. Тому нема жодних сумнівів, що усі проекти, які реалізовуються за співфінансування НЕФКО, ЄБРР та інших міжнародних організацій є безпечними. З практики видно, що місто експериментує з різними видами палива. І оберуть тільки те, яке є найбільш безпечним. Впровадження альтернативних котелень — це найрозумніший шлях, який гарантує тепло і гарячу воду тернополянам. Який висновок? Тернополю та Україні безперечно потрібна альтернатива. З нами досвід провідних країн світу, які вже активно використовують альтернативне паливо. Високих  екологічних стандартів буде дотримано і тут в Україні. Варто вірити фактам, а не емоційним узагальненням і “лякалкам” окремих осіб, кожна з яких переслідує свою мету.

Тоді у нас буде все добре і за кілька років ми досягнемо тих же високих стандартів, що і наші європейські сусіди.

Іван Ільків