Головна Новини Роботодавцям Тернопільщини потрібні працівники на 29,4 тисячі вакансій

Роботодавцям Тернопільщини потрібні працівники на 29,4 тисячі вакансій

У Тернопільському обласному центрі зайнятості відбувся ярмарок вакансій, на якому представили майже сотню вільних посад роботодавців м. Тернополя та області. Представники ТОВ «Агата Стальконструкція», ТОВ «АТБ-маркет», КП «Тернопільелектротранс», ТзОВ «СЕ Борднетце-Україна» розповіли про пропозиції роботи, провели презентації підприємств та співбесіди із претендентами на вакансії, пише Номер один

По 18 тисяч пропонують інженерам-будівельникам

Упродовж січня-серпня 2019 року 5 549 роботодавців запропонували жителям області 29382 вакансії. Серед них  7,3% були із заробітною платою вищою від середньої по області. Крім того, у базі даних служби зайнятості містилась інформація про 8531 пропозицію роботи, отриману з інших джерел, а саме зі ЗМІ, інтернет-ресурсів, оголошень.

1 вересня 2019 року актуальними були 2527 вакансій, у тому числі для професіоналів – 543, кваліфікованих робітників з інструментом – 496, працівників сфери торгівлі та послуг – 420. У розрізі професій роботодавці найбільше потребували продавців, кухарів, водіїв, монтерів колії, офіціантів, водіїв тролейбуса, слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів, в’язальників схемних джгутів, кабелів та шнурів, швачок, охоронників, пекарів, електрозварників. Також залишається високий попит на професіоналів із досвідом роботи: вчителів закладів освіти, бухгалтерів, спеціалістів державної служба (місцевого самоврядування), вихователів, медичних сестер, менеджерів. Роботодавці у пошуках підсобних робітників, вантажників, прибиральників. На одне вільне місце в середньому по області претендували 3 безробітних людини. Найбільше у Збаразькому і Шумському – по 14, у Бучацькому і Підгаєцькому – по 10, Гусятинському і Козівському – по 9 безробітних. Найменше навантаження на одне вільне робоче місце у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості (1 безробітний на одне місце). Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 5 619 грн. Найвищий розмір оплати праці пропонується у вакансіях для інженерів-будівельників та монтажників сталевих і залізобетонних конструкцій (18 тис. грн). Висока заробітна плата (до 15 тис. грн.) пропонується для водіїв тролейбусів і майстрів з діагностики та налагодження електронного устаткування автомобільних засобів.

Ваучери на безкоштовне навчання

Повернення коштів за навчання – це одна із послуг, яку надає служба зайнятості. Видача ваучерів здійснюється працюючим громадянам. Започаткована вона у 2013 році. Цікава послуга тим, що впровадили її після продовження пенсійного віку. Для громадян віком понад 45 років запровадили таку послугу, котра підтримуватиме їхню конкурентоспроможність на ринку праці. Станом на сьогодні такі ваучери мають право отримати три категорії громадян. Перша – це «45+», які не досягли пенсійного віку, мають стаж 15 років та вищу або професійно-технічну освіту. Друга – це військовослужбовці, які звільнені за станом здоров’я або за вислугою років, мають стаж 10 років, не досягли пенсійного віку і не мають права на забезпечення. Третя категорія – це внутрішньо переміщені особи працездатного віку, які не мають роботи. Четверта категорія – це атовці, які є інвалідами та без права на пенсію (але ця категорія поки що не діє). Навчатися за ваучером можна за 53 професіями. Серед них 31 робітнича. Користується популярністю не лише навчання, а й підвищення кваліфікації. Найбільший попит серед працівників освіти та медичного персоналу. Загалом за виданим ваучером люди можуть пройти перепідготовку, підвищити кваліфікацію (зварювальник третього ступеня – до четвертого) і пройти підготовку до рівня молодшого спеціаліста. І для вищої освіти діє спеціалізація. Після отримання ваучера людина звертається в будь-який навчальний заклад України, який є спеціалізованим та атестованим, і проходить на загальних умовах навчання. Також сама обирає форму навчання – заочну чи стаціонарну. Оплата такої послуги здійснюється  Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України. Його вартість складає 20 070 гривень. Якщо навчання не вкладається  у вказану суму, доплату може внести особа або роботодавець.

З 2013 року за виданими ваучерами з Тернопільської області зараховано понад 350 осіб у навчальні заклади України. Цього року близько 80-ти чоловік уже навчаються  за професіями, а також здобувають неповну вищу освіту за різними спеціальностями.

На думку працівників служби зайнятості, працювати потрібно лише кваліфікованим та навченим людям, особливо коли професія стосується здоров’я або життя людей, а тим паче дітей. Навчатися ніколи не пізно, існують дводенні курси підвищення кваліфікації, на котрих можна підтвердити свою професійність та працювати з чистою совістю. Також наголошують на тому, що працівники, котрі працюють у закладах громадського харчування, не повинні нехтувати правилами медичного огляду, бути свідомими та не ставити під загрозу своє та чуже життя. Обласний центр зайнятості готовий надати розширені консультації та професійну допомогу з пошуком навчального закладу та отриманням необхідної інформації.

Соломія Вершигора