Головна Новини Римо-католицький костел у Збаражі – одна з незвіданих архітектурних перлин Тернопільщини

Римо-католицький костел у Збаражі – одна з незвіданих архітектурних перлин Тернопільщини

Храм із загадковою історією. Римо-католицький костел у Збаражі є однією з незвіданих архітектурних перлин Тернопільщини. За свою багатолітню історію навколо пам’ятки зібралося чимало легенд.

Храм, побудований на болоті. Саме так називають Римо-католицький костел святого Антонія у Збаражі. До сьогодні він залишається однією із найзагадковіших пам’яток архітектури 17 століття на Тернопільщині. Історія будівництва цього храму оповита легендами та історіями.

“Князь їхав цієї дорогою застряг у болоті. І коли не міг ніяк звідси вибратися він почав молитися. Піднявши руки до неба казав “Святий Антонію, спаси мене і мої коні, а я на тому місці храм збудую”. І кажуть, що коні з потугою самі вийшли з болота. Він повірив, що святий Антоній йому допоміг і дотримав свого слова”, – каже молодший науковий співробітник національного заповідника “Замки Тернопілля” Наталя Ганусевич.

Саме тому покровителем храму вважають Святого Антонія. До ікони із його зображенням впродовж багатьох років приходили паломники для того, аби попросити здоров’я та достатку своїм родинам. Та під час Другої світової війни ікона зникла, а храм понищили.

“Ця ікона зникла. Ми не знаємо того. Куди вона ділася і чи ця ікона була вивезена священниками в Польщу, але поки вона ніде не об’явилася. Ми маємо лише зображення цієї ікони і знаємо, як вона колись виглядала”, – каже Наталя Ганусевич.

Окрім ікони святого Антонія у роки Другої Світової війни у храмі понищили й інші пам’ятки. Найбільших руйнувань зазнав унікальний старовинний орган. У 2000 році в костелі почали робити ремонт. Наразі повністю відреставрували два іконостаси. І вже цього року до храму прийшла перша група паломників.

“Цього року вперше до нас прийшли паломники. Ми дуже вдячні цим людям. Це парафіяни тернопільського храму, які виявили бажання також приїхати на 13 червня для того, аби віддати шану такому святому”, – додає Наталя Ганусевич.

Спільними силами парафіян у храмі відремонтували підлогу і вже розпочали ремонт іншої частини костелу. Все роблять для того, аби повернути храму старе обличчя та зробити його одним з паломницьких центрів Галичини.

Детальніше дивіться у відео “Т1”.