Головна Новини Ректор Почаївської семінарії послав “смоктати смерічки” охочих святкувати Різдво 25 грудня

Ректор Почаївської семінарії послав “смоктати смерічки” охочих святкувати Різдво 25 грудня

Минулими вихідними у Почаєві місцеві активісти проводили збір підписів за святкування Різдва 25 грудня, коли це свято одночасно відзначають Католицька, протестантські та більшість Православних Церков світу. У відповідь ректор Почаївської семінарії, архієпископ Шумський Іов (Смакоуз) послав “сосати смерічки” прихильників святкування Різдва 25 грудня.

“Всі вихідні ми провели у Почаєві. Спілкувалися з людьми, пояснювали про Різдво 25 грудня, ділилися думками та підкріплювали це фактами. І знаєте що? Люди нас чули, радо сприймали і активно долучалися до обговорення. Це перемога! Бо ж розумієте специфіку регіону, де все ще досі Церква МП”, – написали ініціатори акції у Facebook.

“Люди відкриті, готові спілкуватися, підписуються за спільну дату святкування Різдва. Ми пропонуємо дискусію про Різдво і в Почаєві. Хоч тут свої особливості, і територіальні, і релігійні, але нам важливо чути думку людей”, – повідомляють активісти.

Втім, позитивну репутацію мешканців Почаєва “підмочило” духовенство РПЦвУ. Цього разу уїдливим коментарем із вульгарними натяками на адресу прихильників святкування Різдва 25 січня відзначився ректор Почаївської семінарії архієпископ Шумський Іов (Смакоуз), вікарій Тернопільської єпархії, якого Синод РПЦ направив служити в РПЦвУ 2018 року.

Свій коментар владика Іов розмістив на сторінці у Facebook:

“Чув після всеношної, що там якась “партія гуцулів” агітувала, щоб у нас все було не так, як у москалів … Хочеться послати їх по-доброму на їхні рідні полонини смоктати рідні Смерічки та в трембіти дути”, – заявив владика Іов у коментарях під одною зі своїх публікацій у Facebook.

У листопаді у ЗМІ почали розганяли минулорічне інтерв’ю митрополита Епіфанія, в якому він коментував “різдвяне питання”. Деякі слова владики були вирвані з контекту, самі статті мали маніпулятивний характер і ніби спеціально були спрямовані на розділення між православними вірянами.

Це призвело до активізації обговорень щодо доцільності використання старого календаря – юліанського, за яким Різдво відзначають 7 січня.

Митрополит Епіфаній заявив, що у ПЦУ не проти святкування Різдва за новим стилем – 25 грудня, однак це рішення не на часі і приймати його мають віряни.

Джерело: https://religionpravda.com.ua