Головна Новини Рейтинг Forbes: Тернопіль знову у ТОП-5 найкращих міст України для ведення бізнесу

Рейтинг Forbes: Тернопіль знову у ТОП-5 найкращих міст України для ведення бізнесу

Наше місто – найдосвідченіше в Україні з високим рівнем прозорості міської влади

Другий рік поспіль Тернопіль, за версією журналу Forbes Україна, входить у п’ятірку найкращих міст для ведення бізнесу в 2021 році. Відповідний рейтинг міст був опублікований у жовтневому номері видання.

Значення рейтингу

Мета такого дослідження полягає у допомозі інвесторам вибрати оптимальну локацію для реалізації та розвитку власних бізнесових проєктів. Дані рейтингу Forbes завжди використовують іноземні компанії, які вирішили інвестувати гроші в Україні.

Методологія рейтингу

Рейтинг Forbes «Найкращі міста для ведення бізнесу» складено на основі 10 груп критеріїв. Цьогоріч, напередодні погіршення епідеміологічної ситуації, в рейтингу додатково оцінено готовність міст до наступної хвилі пандемії. Інші критерії: прозорість міської влади, ділова активність, регіональний рейтинг Doing Business, купівельна спроможність, транспортне сполучення, безпека, освіта, міграційна привабливість та екологічна ситуація.

Успіх Тернополя

Оцінювання інвестиційної привабливості та бізнес-клімату міст проводилося за десятьма критеріями серед 38 українських міст, в яких кількість населення складає понад 90 тис. населення. Так, за результатами дослідження Тернопіль (224 тис. осіб) отримав 642 бали та потрапив у п’ятірку найкращих міст для ведення бізнесу.

За даними Forbes, Тернопіль став найосвіченішим містом, отримавши максимальний бал (100) за критерієм «Освіта». Високим у порівнянні з іншими містами є показник прозорості міської влади (75). Також зросла купівельна спроможність, рівень безпеки громадян та покращилась екологічна ситуація.

Інші цікаві результати

Лідером рейтингу став Київ, який піднявся з четвертої позиції. Запорука успіху – найвищі в країні ділова активність та купівельна спроможність населення. Не завадило навіть зниження міграційної привабливості: передмістя забудовується набагато інтенсивніше, ніж столиця. Торішній лідер, Івано-Франківськ, опустився на четверту сходинку. Місто слабко проявило себе під час пандемії.

Нагадаємо

Нещодавно Міжнародний республіканський інститут представив оновлений рейтинг міст України на основі результатів сьомого всеукраїнського муніципального опитування. Відповідно до рейтингу, Тернопіль зайняв провідне місце за рівнем надання послуг у закладах вищої, технічної, середньої та дошкільної освіти. Виділяють високий рівень надання послуг у тернопільських університетах, технікумах, коледжах, школах та дитячих садочках.