Головна Новини Після поїздки до Німеччини тернополянин почав виготовляти екологічно чисті матраци

Після поїздки до Німеччини тернополянин почав виготовляти екологічно чисті матраци

Про жителя селища Велика Березовиця Тернопільського району Тараса Підгайного наша газета вже розповідала, вірніше про неймовірної краси вулики-хатинки для бджіл, накриті солом’яними сніпками, стилізовані під давнє українське помешкання, які виготовляє майстер. А ще він добрий знавець фруктових дерев, порадник як їх щепити і доглядати. Виготовляє пан Тарас також цікаві ковальські вироби, а після однієї з поїздок до Німеччини взявся за екологічно чисті матраци.

Цьому посприяв один випадок. Перебуваючи в гостях у свого німецького товариша, якого Тарас Володимирович кілька років тому виручив тут, в Україні, в одній скрутній ситуації, вирішив відвідати Голландію, благо до кордону рукою подати. В одному з господарських магазинів зацікавився матрацами. Продавець, мову зрозуміла, бо сама, як виявилося, була родом з Воронежа. Вийшла заміж за літнього голландця і вже кілька років живе в цій країні. Отож розповіла Тарасу Підгайному, що основа матраців – очерет, тут це модно. Заготовляють його наприкінці червня, висушують, пресують і використовують для матраців та покрівель будинків.
До речі, голландці у цій справі не першовідкривачі. Кілька років тому у Південній Африці знайшли найвідоміший з подібних матраців. Виготовлений він з рослинного матеріалу (стебел і листя осоки та очерету). Його вік, як визначили вчені, приблизно 77 тисяч років!
– Очерет виділяє ефірне масло, це дуже корисно, – каже Тарас Володимирович. Я , коли мав проблеми із хребтом, відвідував лікаря-вертебролога. Він як почув про матраци, придбав собі, синові і дружині.
Є одна особливість. Звичайними нитками очерет, спресований для матрацу, не можна прошивати. Тільки міцними, шовковими. Там же у Голландії я звернувся до фірми, де виробляють такі матраци і мені дали можливість придбати ці нитки. Вже вдома зробив відповідний верстат, на якому пресую очерет розміром 1 м 90 см х 1 м.
На Волині, у заплавах річок Прип’ять і Стохід вже роками жителі навколишніх сіл цілими сім’ями ріжуть очерет, в’яжуть у снопики та продають представникам польських фірм – посередників. А ті вже, пристойно заробляючи, перепродують фірмам Данії і Нідерландів, де давно оцінили переваги дешевого, екологічно чистого матеріалу.
Петро ГУДИМА

газета Сільський господар плюс