Головна Новини Під Тернополем спорудили економний диво-будинок (Фото)

Під Тернополем спорудили економний диво-будинок (Фото)

Цей будинок у селищі Петриків під Тернополем постійно привертає увагу навіть тих, хто бачить його не вперше.

Як розповідає журналістам його господар Володимир Сеньків, спочатку односельці думали, що то буде якась нова церква чи… цирк. Насправді ж молода сім’я дуже хотіла мати власне житло, грошей на традиційний особняк і близько не вистачало, але якось дізналися про так звані купольні будівлі, що обходяться в рази дешевше, пише Україна Молода.

Відтак начиталися інформації в iнтернеті й вирішили ризикнути. В тому ж таки iнтернеті знайшли спеціальну програму для проведення розрахунків та проектування, заручилися допомогою родича, який мав певний досвід.

І вже через три місяці стараннями чоловіків родини було зведено каркасний двоповерховий будинок-сферу площею 100 квадратних метрів.

Власним ноу-хау стало і використання 5 тисяч скляних пляшок для укріплення фундаменту та великих старих автомобільних шин для облаштування оригінальних сходів.

Опалюється ця кругла хата двоковпаковою піччю з тандиром для приготування їжі, простою, завдяки ефективній  системі циркуляції нагрітого повітря. Це дуже зручно й економічно вигідно, бо обходиться на 20-30 відсотків дешевше, ніж традиційне опалення. А загалом спорудження незвичайного будинку обійшлося сім’ї Сеньківих усього у близько 10 тисяч доларів.
Причому це вже включно з під’єднанням усіх комунікацій. Незабаром щасливі власники диво-дому збираються святкувати новосілля.
До речі, в іншому передмісті Тернополя, селищі Велика Березовиця, кілька років тому вже спорудили один сфероподібний будинок, хоча архітектура й матеріали там дещо інші.
А взагалі такі будівлі не є новацією ні для сучасної, ні для давньої історії (щоб переконатися, вистачає «погуглити»), просто в Україні їх ще небагато. А даремно, бо це і дешево, і зручно, і красиво, й екологічно.
Світлана Мичко