Головна Новини Підозрюваний у незаконному збуті амфетаміну залишився під вартою

Підозрюваний у незаконному збуті амфетаміну залишився під вартою

2 лютого 2018 року колегія суддів Апеляційного суду Тернопільської області залишила без задоволення апеляційну скаргу підозрюваного Юрія Б. на ухвалу слідчого судді Тернопільського міськрайонного про застосування до нього запобіжного заходу – тримання під вартою на час досудового розслідування до 11 березня 2018 року.
Одночасно слідчий суддя визначив альтернативний захід у вигляді 500 000 грн. застави.
У суді апеляційної інстанції підозрюваний вказував на відсутність в його діях інкримінованого злочину та на незадовільний стан здоров’я.
Заслухавши доводи сторін, колегія суддів з’ясувала, що Юрій Б. обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, а саме у незаконному придбанні, зберіганні та збуті психотропних речовин, вчинених повторно, за попередньою змовою групою осіб, особою, яка раніше вчинила злочин, передбачений ст. 309 КК України.
При цьому надані стороною обвинувачення докази, а саме показання свідка та висновок судової експертизи підтверджують, що підозрюваний незаконно придбав, зберігав і збув психотропну речовину, виготовлену за попередньою змовою іншими особами, відносно яких також здійснюється досудове розслідування у межах даного провадження.
Оцінюючи доводи захисника про недоведеність винуватості Юрія Б., колегія суддів вказала, що наявні на даному етапі розслідування докази є достатніми для визнання обґрунтованою пред’явленої йому підозри.
Також колегія суддів вказала, що слідчий суддя вірно врахував відомості про особу підозрюваного, який не працює, перебуває на обліку у Тернопільському обласному наркологічному диспансері через розлад психіки і поведінки внаслідок вживання опіоїдів (синдром залежності), раніше неодноразово судимий, в тому числі за скоєння злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів. Будь-яких доказів, які би підтверджували доводи захисника про наявність у підозрюваного міцних соціальних зв’язків, не було надано ні слідчому судді під час розгляду клопотання, ні в ході апеляційного розгляду.
Колегією суддів досліджено наявні у справі медичні документи підозрюваного, однак доводи сторони захисту про неможливість його перебування під вартою не підтвердились. Так, відповідно до витягу з медичної карти стаціонарного хворого, Юрій Б. дійсно 17 січня 2018 року поступив у лікарню, однак того ж дня був виписаний у зв’язку з покращенням стану здоров’я. Також у висновку вказано, що напередодні, 16 січня 2018 року, він тричі викликав бригаду швидкої допомоги, отримував лікування, але від госпіталізації відмовлявся. Таким чином, на підставі виданої медичною установою довідки, Юрій Б. може перебувати в умовах ІТТ.
Враховуючи наведене, Апеляційний суд прийшов до висновку, що матеріали справи не містять і стороною захисту не підтверджено неможливість перебування підозрюваного за станом здоров’я в умовах попереднього ув’язнення.
Крім того, в ухвалі Апеляційного суду роз’яснено, що за наявності об’єктивних даних про неможливість перебування підозрюваного під вартою, він та його захисник вправі подати клопотання про зміну запобіжного заходу на більш м’який, надавши слідчому судді підтвердження усіх відомостей стосовно особи підозрюваного.
Повний текст ухвали проголошено 5 лютого 2018 року.

У вихідні, 3,4 січня 2018 року, цивільна дружина підозрюваного Юрія Б. – Оксана М., не погоджуючись з судовими рішеннями, оголосила про голодування біля “Будинку правосуддя”. У понеділок після проголошення повного тексту ухвали у режимі відеоконференції жінка голодування припинила.

Прес-служба Апеляційного суду Тернопільської області