Головна Новини Підозрюваний у вбивстві випускниці з Вишнівця просився під домашній арешт

Підозрюваний у вбивстві випускниці з Вишнівця просився під домашній арешт

1 березня 2023 року колегія суддів Тернопільського апеляційного суду в закритому судовому засіданні у режимі відеоконференції розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Василя Г. на ухвалу Чортківського районного суду від 10 лютого 2023 року стосовно продовження строку тримання під вартою Василя Г. ще на 2 місяці, до 10 квітня 2023 року.

Не погодившись із судовим рішенням, захисник обвинуваченого подав апеляційну скаргу, в якій просив пом’якшити його підзахисному запобіжний захід та помістити Василя Г. під цілодобовий домашній арешт або визначити розмір застави, посильний для його родини. Вказав, що матеріали справи вже перебувають на розгляді в суді, допитано свідків, розглянуто результати судових експертиз та інші матеріали, а тому ризики, передбачені ст. 177 КПК України, відсутні.

У судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, детально проаналізувавши матеріали кримінального провадження та доводи апеляційної скарги, пришла до висновку, що застосований до обвинуваченого запобіжний захід кореспондується з характером суспільного інтересу. Так, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, зокрема рішення у справі “Летельє проти Франції” (заява №12369/86 від 26 червня 1991 року) – особлива тяжкість деяких злочинів, що викликали негативну реакцію суспільства і соціальні наслідки, виправдовує попереднє ув’язнення як виключну міру запобіжного заходу протягом певного часу.

Василь Г. обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п.10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане зі зґвалтуванням або сексуальним насильством), ч. 3 ст.153 КК України (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи). Відповідно до ст. 12 КК України, це є особливо тяжкими злочинами, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років. Тому застосування на даній стадії більш м’якого запобіжного заходу не може запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, зокрема ризику переховуватись від суду, перешкоджати розгляду кримінального провадження в розумні строки.

До відома: санкція п.10 ч. 2 ст. 115 КК України передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі;

ч. 3 ст. 153 КК України – карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченого Василя Г. залишити без задоволення, а ухвалу Чортківського районного суду від 10 лютого 2023 року – без змін.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду