Головна Новини П’яниця за кермом хотів щоб його не покарали за порушення ПДР

П’яниця за кермом хотів щоб його не покарали за порушення ПДР

Суддя Апеляційного суді Тернопільської області відхилила апеляційну скаргу Василя С. на постанову Бучацького районного суду від 29 січня 2018 року.

Цією постановою Василя С. визнано винуватим у вчинені адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП, і накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 тис. 200 грн. з позбавленням права один рік керувати транспортним засобом.

Згідно з постановою суду, 25 листопада 2017 року, пообіді, Василь С. у м. Бучач керував автомобілем “Пежо Партнер” з явними ознаками алкогольного сп’яніння. На вимогу працівника поліції пройти медичний огляд відмовився, чим порушив п.2.5. Правил дорожнього руху.

В апеляційній скарзі Василь С. просив постанову суду першої інстанції скасувати, а провадження по справі закрити у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. Вважає, що до адміністративної відповідальності його притягнуто незаконно, оскільки протокол про адміністративне правопорушення працівником поліції складено не на місці зупинки транспортного засобу, що суперечить вимогам чинного законодавства.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи апелянта та його захисника, суд прийшов до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, оскільки його вина доведена на підставі повного, всебічного та об’єктивного з’ясування обставин справи та належними і допустимими доказами у відповідності з вимогами ст. 251 КУпАП. Посилання Василя С. на порушення працівниками поліції процедури оформлення протоколу безпідставні, оскільки, відповідно до Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справа України №1395 від 7 листопада 2015 р., не передбачено імперативної вимоги щодо місця складання протоколу.

Відповідно до п.6 розділу IX вказаної Інструкції, у разі відмови водія від проходження огляду в закладі охорони здоров’я поліцейський в присутності двох свідків повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення, зазначивши ознаки сп’яніння і дії водія з метою ухилення від огляду, що і було зроблено працівником поліції. Факт відмови апелянта від огляду щодо алкогольного сп’яніння підтверджується письмовими поясненнями двох свідків.

На підставі цього, суддя Апеляційного суду Тернопільської області апеляційну скаргу Василя С. залишила без задоволення, а постанову Бучацького районного суду — без змін.